zwangerschapscursussen

Het volgen van een zwangerschapscursus is altijd aan te raden. Helemaal als je zwanger bent van je eerste kind. Hoe vind je in het doolhof van alle pufclubs de cursus die bij jou past?

No nonsens

Wat gebeurt er met je lichaam als je zwanger bent? Hoe zit het met bepaalde voedingsmiddelen? Hoe weet je of de bevalling begonnen is? Wat kun je doen om de weeën op te vangen? Wat is de rol van je partner en hoe verzorgen jullie straks jullie baby? Ben je vooral op zoek naar concrete feiten, informeer dan eens bij de thuiszorg. Cursussen georganiseerd door thuisorganisaties erkennen alleen docenten met een opleiding fysiotherapie, Mensendieck of Caesar en een aanvullende opleiding tot docent zwangerschapscursus.

Rekbaar

Hoe dikker, hoe langer. Dat is een cursus pilates voor zwangeren in een notendop. De cursus bestaat naast theorie vooral uit matoefeningen. Door je uit te rekken voel je je langer worden en geef je je kind meer ruimte. Door je diepe buikspieren te verstevigen gaat het tillen van je buik je gemakkelijker af. Ook Mensendieck en Ceasar zwangerschapscursussen zijn gericht op lichaamshouding. Hoe functioneert het lichaam en hoe gebruik je het tijdens de zwangerschap en de bevalling op de beste manier? Achterliggend idee is dat als je dat weet hoe je lichaam werkt, je beter met ongemakken kunt omgaan en meer zelfvertrouwen hebt om de bevalling positief te kunnen ervaren.

Zwangerschapsfitness

Alle zwangere vrouwen die onder begeleiding willen sporten en lekker fit willen blijven, kunnen zich opgeven voor zwangerschapsfitness. Natuurlijk kunnen ook vrouwen met last van rug- of bekkenpijn meedoen. Onder begeleiding kun je aan je conditie werken, maar ook belangrijke spiergroepen trainen. Vaak krijg je eerst een uurtje theorie over bewegen en tillen tijdens de zwangerschap, en natuurlijk ook over de bevalling zelf. Daarna kun je je te goed doen aan de toestellen in de fitnessruimte. De training doe je in je eigen tempo en op eigen niveau. Zwangerschapsfitness wordt meestal gegeven door (bekken)-fysiotherapeuten.

Ontspannen

Heb je in je dagelijks leven al genoeg te doen en zoek je vooral ontspanning? Yoga is razend populair en wordt zo goed als overal gegeven. Zwangerschapsyoga is niet alleen voor relaxte types, maar juist ook voor mensen die moeilijk kunnen ontspannen. De ene cursus is nog relaxter dan de andere. Val je in slaap, dan is zwangerschapzwemmen misschien meer iets voor jou. Je lichaam komt hier helemaal tot rust en je kunt tegelijk onbelast wat oefeningen doen. Informeer bij het zwembad bij jou in de buurt of er bij de cursus ook theorie over bevallen wordt gegeven, dan ben je in één keer klaar.

Vaders

Dat vaders aanwezig bij de bevalling zijn is tegenwoordig heel vanzelfsprekend. Maar toch…veel mannen voelen zich er een beetje bijhangen gedurende de zwangerschap en bevalling. Terwijl ook hun leven ingrijpend zal veranderen. Er zijn nu specifieke voorlichtingscursussen over zwangerschap, bevalling en kraamtijd voor vaders. Op de cursus staat de rol van de aanstaande vader centraal. Doel: hem te ondersteunen in zijn rol als coach en partner voor de aanstaande moeder. Het streven is een goed team te vormen om samen deze belangrijke periode op een prettige manier door te komen.

Borstvoedingscursus

Vergeet niet om voor je bevalling ook een borstvoedingscursus te volgen bij een borstvoedingsvereniging, je verloskundige of bij een lactatiekundige.

Lees meer over zwangerschap en bevallen>>