‘Zeurende kinderen zijn juist gelukkig’

Nederlandse kinderen zijn doltevreden met hun leven. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ze zelfs gelukkiger dan hun leeftijdsgenootjes in 34 andere westerse landen. De reden? Ze zijn gewend hun hart te luchten.

Presteren op school, je best doen op de voetbal of tennis, vrienden maken en pesterijen de kop in drukken. Ze hebben het maar druk. Het kan zijn dat ze soms zeuren aan de eetkamertafel, maar toch brengen onze kinderen het er goed vanaf: ze zijn harstikke tevreden, zo blijkt uit het rapport dat deze week werd gepresenteerd.

Volgens pedagoge Marijke Bisschop hebben we dat te danken aan onze praatcultuur. ,,Nederlandse kinderen leren op school hun mond open te doen, om te zeggen wat ze denken. Ze mogen zelfs een beetje brutaal zijn en thuis wordt er gepraat. Jezelf zo uit mogen drukken is uniek.”

In veel landen wordt er niet of nauwelijks gepraat. ,,In België zijn ze dat bijvoorbeeld niet gewend”, weet Bisschop. Ze werkt als Nederlandse pedagoge in België.

De Belgische 11-, 13- en 15-jarigen duiken onder het gemiddelde als ze worden gevraagd naar hun levenstevredenheid. ,,Daar heerst een angstcultuur. Ouders zijn bang dat hun kind zal mislukken op school, dat maakt ook de kinderen bang. In Nederland geven we makkelijk een complimentje, motiveren we kinderen en moedigen we ze aan. In België wordt bij een slecht rapportcijfer gezegd ‘dat kan beter’. In Nederland zou er staan: ‘bravo, je inspanning heeft geloond’ of ‘blijf je best doen’.”

Makkelijk
Dat Nederlandse kinderen het makkelijk vinden om met hun ouders te praten, blijkt ook uit het onderzoek van de OESO. Maar waar praten we dan over? Bisschop: ,,Over alles en nog wat. Vooral onze gevoelens weten we goed te verwoorden, in Frankrijk praten ze daar bijvoorbeeld nooit over. Maar we praten ook over onze interesses. Daarnaast worden er vragen gesteld, opmerkingen gemaakt en meningen verkondigd. Belgen zouden voornamelijk luisteren.”

De Verenigde Staten scoren het slechts in het onderzoek. Daar sterven veel kinderen op jonge leeftijd en wordt er flink gepest, hetgeen doorwerkt in de score voor tevredenheid. In Nederland hebben we daar weinig last van. In Zweden en Italië wordt er het minst gepest, maar ook Nederland komt dicht in de buurt. ,,Dat komt omdat er al lange tijd veel wordt ingezet op anti-pestcampagnes”, weet Bisschop. ,,En daarbij: kinderen durven er ook over te praten als ze gepest zijn of worden.”

Goed gevoel
De OESO presenteerde deze week het zwaarlijvige rapport. Om de twee jaar wordt een balans opmaakt van de levenskwaliteit in 34 landen. Dat doet de organisatie aan de hand van een reeks indicatoren als werkgelegenheid, gezondheid en veiligheid. Voor het eerst is er ook een apart onderdeel ‘welzijn bij kinderen’.

Toch vraagt Bisschop zich af wat er met ‘levenstevredenheid’ wordt bedoeld. ,,Dat je goed in je vel zit? Dat je veel zelfvertrouwen hebt? Dat onze kinderen genoeg verwend zijn? Ik denk dat het voornamelijk gaat om een goed gevoel hebben over jezelf, zodat je kunt zijn zoals je bent en je aan je trekken komt. Vertouwen van familie en omgeving spelen daarin een grote rol.”

De pedagoge adviseert ons dan ook vooral te blijven praten en tijd voor elkaar te maken. ,,Gezelligheid, dat is typisch Nederlands.”

Bron: AD