Weer gaan werken blijkt voor veel vrouwen een belangrijke reden om te stoppen met borstvoeding. Laat je niet van de wijs brengen en ga niet op voorhand afbouwen. Grote kans dat je na ruim een week het kolven helemaal in de vingers hebt. Veel moeders zijn je voorgegaan. Thuis kolven is een heel ander verhaal dan op je werk. Misschien is het daarom een idee om voordat je weer begint al een keer op je werk te kolven om te ervaren hoe dat gaat. In het begin zal het waarschijnlijk een beetje onwennig zijn. Sommige moeders vinden het moeilijk om te kolven als hun baby niet in de buurt is. Zorg tijdens het kolven voor ontspanning en gun jezelf de tijd. Neem iets te drinken, blader een tijdschrift door, bekijk foto’s van je kind of luister naar ontspannende muziek. Niet geheel ten onrechte zijn vrouwen huiverig voor de reacties van hun werkgever en collega’s. Niet alle werkgevers reageren enthousiast op kolven tijdens kantoortijd, maar het aantal dat er positief tegenover staat neemt toe. Het geven van borstvoeding ‘overkomt’ een vrouw hooguit een paar keer in haar leven. En veel werkgevers zullen dit bijzondere moment zoveel mogelijk willen faciliteren. Freek Werts, eigenaar van een middelgroot makelaarskantoor geeft eerlijk toe dat hij de eerste keer erg moest wennen aan het idee. “Je moet als bedrijf leren hiermee om te gaan, in principe kost het een organisatie natuurlijk geld. Maar door je flexibel op te stellen, leg je wel de basis voor een duurzame arbeidsverhouding. Het is een investering in je eigen mensen.” Feit is dat de ene vrouw alle medewerking krijgt, terwijl de ander een aantal hobbels moet nemen. Sommige moeders krijgen te maken met flauwe, maar meestal niet echt kwaad bedoelde opmerkingen. Laat maar waaien! Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, want als je moe bent kun je maar weinig incasseren. Vergeet vooral niet dat andere moeders daarentegen juist veel positieve reacties krijgen. Welwillende collega’s die oprecht geïnteresseerd zijn.
rechten
Als het goed is heb je je werkgever voordat je met zwangerschapsverlof ging op de hoogte gesteld dat je van plan bent borstvoeding te gaan geven. Wat zegt de wet?
* De eerste negen maanden na de bevalling mag je je werk onderbreken om borstvoeding te geven of te kolven.
* Je mag zo vaak en zo lang kolven als nodig is, tot het maximum van een kwart van je werktijd.
* Je werkgever moet deze tijd doorbetalen.
* Je werkgever is verplicht hiervoor een geschikte ruimte beschikbaar te stellen. Deze moet op slot kunnen en voldoende privacy bieden. Als die er niet is, moet je werkgever je in de gelegenheid stellen om thuis te voeden of te kolven. De reistijd wordt dan als werktijd gerekend.
* De eerste zes maanden na de bevalling moet er rekening worden gehouden met het kolven of het geven van borstvoeding. Je werkgever moet je werk en je werkplek zo organiseren dat het geen gevolgen heeft voor je melkproductie. Denk bijvoorbeeld aan een aangepast rooster, flexibele werktijden en geen nachtdiensten.
* Je werkgever hoeft niet toe te staan dat je je baby meeneemt naar je werk.
artikel 4:7 en 4:8 van de Arbeidstijdenwet
Kijk in hoeverre je de bovenstaande regels kunt aanpassen aan je eigen situatie. Zo kun je bijvoorbeeld ’s ochtends wat later beginnen, in je lunchpauze kolven en ’s middags eerder naar huis gaan. Maak een plan en leg dit voor aan je werkgever.