flesvoeding
 

welke flessenspeen is het best voor jouw baby

Spenen zijn er in verschillende maten, met meer of minder gaten of meerdere standen waardoor je de melktoevoer kan regelen. Een voeding duurt ongeveer een kwartier tot twintig minuten. Is je kind sneller klaar of verslikt hij zich regelmatig, dan is de speen te groot. Bij een te kleine stand van de speen zal je kind ongeduldig of boos worden en gaan trekken. Kies de juiste maat en zorg ervoor dat de speen tijdens het drinken altijd volledig met melk gevuld is zodat je kind geen lucht hapt, want dat veroorzaakt krampjes.

Maak nooit een extra gat in de speen om je kind sneller te laten drinken, want dan leert hij niet voelen wanneer hij voldaan is. Controleer de speen regelmatig op zwakke plekken, helemaal als je kind tandjes heeft.

hoe maak je de fles en speen schoon?

Meteen na het drinken haal je de speen uit de ring en spoel je alle onderdelen goed om. Doe dat met koud water: daarmee kun je de melkresten veilig verwijderen. Was daarna alle onderdelen goed af. Dat kan in de vaatwasser op minimaal 55°C.

Het kan ook handmatig, in heet water met afwasmiddel. Gebruik voor de binnenkant van de fles een speciale flessenborstel en spoel alles goed af om de zeepresten grondig te verwijderen. Laat de fles, ring en speen ondersteboven drogen op een droge, schone doek. Als je dit na elke voeding zorgvuldig doet, hoef je de flessen en spenen niet uit te koken. Voorheen werd aangeraden dat eens per dag gedurende tien minuten te doen. De reden dat dat advies is veranderd, is dat baby’s vanaf de geboorte beschikken over de nodige afweercellen om te voorkomen dat ze ziek worden. Om het afweermechanisme verder te versterken, moeten ze af en toe in aanraking komen met bijvoorbeeld micro-organismen. De aard en hoeveelheden micro-organismen die achterblijven in goed gereinigde flessen, vormen in principe geen risico voor je baby.

Lees meer over fles- en borstvoeding.