Zwangere vrouw is sneller de weg kwijt

Tja, of je het nu leuk vindt of niet: nieuw onderzoek toont aan dat zwangerschap leidt tot veranderingen in het brein waardoor je meer moeite blijkt te hebben met navigeren. Dat meldt Scientas.

In het onderzoek werd aan dertig zwangere vrouwen een route getoond met vier kruispunten. Per kruispunt stonden twee herkenningspunten. Vervolgens moesten de vrouwen de route zelf gaan uitstippelen. De ene keer vanaf hetzelfde beginpunt, de andere keer vanaf een ander. Als controlegroep kregen dertig andere vrouwen die niet in verwachting waren dezelfde opdracht.

Resultaten
En wat bleek? De zwangere vrouwen presteerden niet een beetje, maar echt een stuk slechter dan de niet zwangere vrouwen als ze de route vanaf hetzelfde startpunt moesten uitstippelen. Wanneer ze de route vanaf een ander beginpunt moesten uitstippelen, was er geen verschil.

Brein
Binnen twee maanden na de bevalling ondergingen beide groepen vrouwen een MRI-scan. Daaruit kwam naar voren dat het brein van vrouwen die recent zwanger waren anders was dan dat van vrouwen die niet zwanger waren. Het hersenvolume van zwangere vrouwen bleek kleiner  in het gedeelte van het brein dat een belangrijke rol speelt tijdens het navigeren. Structurele veranderingen in het brein die veroorzaakt worden door de zwangerschap zouden dus inderdaad van invloed kunnen zijn op het navigatie-vermogen van vrouwen.

De conclusies van het onderzoek werden gepubliceerd in Neurobiology of Learning and Memory.

Bron: Scientas