weetjes over kolven
 

weetjes over kolven

Tien handige weetjes over kolven:
* In het begin is 10 ml per keer al een flinke ‘oogst’.
* De toeschietreflex laat soms een paar minuten op zich wachten. Verhoog niet de zuigkracht van de kolf om de melkstroom op gang te brengen.
* De meeste kolven hebben de mogelijkheid om het zuigritme te beïnvloeden: kolf eerst een à twee minuten met korte snelle zuigbewegingen en als de melk gaat stromen langzamer en krachtiger.
* Ga er rustig voor zitten. Gebruik van tevoren een warm kompres en masseer je borsten. Breng de melkstroom op gang door de eerste druppels met de hand af te kolven
* Kolf zo lang de melk stroomt of druppelt. Kolf twee minuten door, nadat de straaltjes druppels zijn geworden. Er kan nog een toeschietreflex komen. Zo niet, dan heb je in ieder geval de laatste vette melk opgevangen.
* Je kunt beter een keertje vaker wat korter kolven als de melk niet zo lang stroomt, dan doorkolven op een ‘lege’ borst. Dat is niet goed voor het klierweefsel en ook nog ‘ns frustrerend.
* Kolven mag geen pijn doen. Vraag in dat geval advies bij een lactatiekundige.
* Kijk niet de hele tijd naar je borsten: het bevordert de melkstroom niet en het belast je nekspieren.
* Goed idee: je kunt ‘s avond een voeding afkolven en meteen daarna naar bed gaan. De eerste voeding ‘s nachts kan je partner dan geven.

>>Lees meer over soorten kolven.

>>Lees meer over borstvoeding.