UV-straling
De zon geeft niet alleen lichtstralen af, maar ook onzichtbare ultraviolette stralen. Door deze straling kan je huid lelijk verbranden. Daarom is goed insmeren met zonnebrandcrème belangrijk. Maar UV-straling heeft ook een goede kant: je lichaam heeft het nodig voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D zorgt ervoor dat je sterke botten krijgt. Een beetje UV-straling heb je dus wel nodig.
Blauw bloed
Van iemand van adel wordt gezegd dat hij blauw bloed heeft. Beetje vreemd want bloed is altijd rood. Maar waarom dan blauw? Vroeger zat de adel vooral binnen en als zij zich in de open lucht begaven bleven zij vooral in de schaduw en droegen een parasol. Lekker bruin worden was ver beneden hun stand. Een gebronsde huid betekende dat je als boer op het land werkte. Dus al die adellijke typjes hadden een lelieblanke huid, waar de blauwe aderen doorheen schenen.
Een planeet
De zon is geen planeet maar een ster. Een ster is een kokende gasmassa, die energie afgeeft in de vorm van licht en hitte. Zonder de zon zou het op aarde een dooie boel zijn. Op de zon is het onvoorstelbaar heet: aan de oppervlakte is het er ongeveer 5500 ºC en in de kern zo rond de vijftien miljoen graden. Op sommige plaatsen springen vuurfonteinen van wel duizenden kilometers de lucht in. Om ‘onze’ zon draaien planeten en een daarvan is de aarde. Het is niet ondenkbaar dat er andere sterrenstelsels zijn – ontelbare lichtjaren hier vandaan – waar ook leven is.
Goudkleurig
Als je aan zonlicht denkt, dan denk je aan gouden stralen. Maar zonlicht is niet goudkleurig. Het licht van de zon bestaat uit zeven kleuren. Die kleuren kun je zien in de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Wil je deze volgorde onthouden? Dan is dit een handig ezelsbruggetje: Rijden Over Gevaarlijke Grote Bruggen Is Verboden.
Schijn bedriegt
De zon lijkt heel groot in vergelijking met andere sterren aan de hemel, die net op lichtgevende puntjes lijken. Maar schijn bedriegt: het komt doordat de zon zo dicht bij de aarde staat. Toch is de zon maar een ministerretje, ze wordt ook wel een Dwergster genoemd. Die andere sterren staan meer dan 40 miljoen kilometer van ons vandaan en hebben soms een diameter – schrik niet – van honderden miljoenen kilometers. De allergrootste worden ook superreuzen genoemd.
Lees hoe je je kind het best kunt beschermen tegen de zon>>