waterpokken

Waterpokken is een goedaardige virusziekte. Het begint met verkoudheid. Je kind krijgt vervolgens koorts en uitslag. Niet ieder kind krijgt in dezelfde mate last van vlekken: de een heeft er wel honderd, terwijl een ander er hooguit tien heeft. Een kind met waterpokken heeft platte, rode vlekken op zijn huid zo groot als een muggenbult. Waterpokken kunnen ook in de mond, het haar, op de oogleden en de genitaliën voorkomen. Deze vlekjes veranderen na een tijdje in blaasjes, waarop na ongeveer een dag korstjes ontstaan. Deze korstjes blijven een tot drie weken zitten. Als de vlekjes en blaasjes op de huid jeuken, kan een badje met zemelen verlichting bieden. Zo zijn er nog veel meer huis- tuin- en keukenmiddeltjes tegen de jeuk.

Het virus verspreidt zich gemakkelijk via uitgeademde lucht of speeksel. Na de besmetting duurt het elf tot eenentwintig dagen voordat de ziekte daadwerkelijk uitbreekt. Het virus kan worden overgedragen vanaf twee dagen voordat de ziekte zich openbaart. Kinderen blijven besmettelijk totdat alle blaasjes een korstje hebben gekregen.

Moet je je kind uit de buurt houden van iemand met waterpokken? Nee, het is beter dat je op jonge leeftijd waterpokken krijgt. De ziekte verloopt bij volwassenen meestal heviger.