wat is een goede babynaam
 

wat is een goede babynaam

What’s in a name’, prevelt Julia terwijl zij haar verboden liefde met Romeo overpeinst. En zij vervolgt:‘That which we call a rose by any other name would smell as sweet.’ Een interessant filosofisch vraagstuk, maar in praktijk blijkt een naam juist veelzeggend. Why’s ging te rade bij naamdeskundige Emma van Nifterick.

»Wat is er zo boeiend aan namen?

“Om te beginnen: iedereen heeft er een. Mensen beoordelen elkaar direct op hun naam, maar je hebt je naam niet zelf gekozen. De betekenis van namen is een leuke bijkomstigheid, wat mij fascineert zijn de trends rondom naamgeving. Namen zeggen iets over het gezin waar je uit voortkomt. Wat doen ze, waar wonen ze en hoe gaan ze op vakantie.”

»Hoe kies je een originele naam voor je kind?

“De meeste zwangere vrouwen besteden er veel tijd aan, doorgaans veel meer dan de aanstaande vader. Ze zoeken een naam die niemand kent, maar iedereen leuk vindt. Origineel zijn is op zich niet zo moeilijk. De populairste namen worden gedragen door niet meer dan één procent van de bevolking. Wel zijn namen gebonden aan bepaalde milieus. Als jij Delano leuk vindt, is de kans groot dat jouw zwangere vriendinnen op hetzelfde idee komen. Wil je dus echt origineel zijn, kies dan een naam die het juist binnen andere milieus goed doet. En als korte namen in jouw vriendenclub in zijn, kies dan voor een lange.”

»Waar moet je op letten?

“Men zegt heel vaak dat bij een lange achternaam een korte voornaam hoort en andersom. Ik vind dat niet zo belangrijk. Wel vind ik het lelijk als de laatste letter van de voornaam hetzelfde is als de eerste letter van de achternaam. Dat spreekt niet lekker uit. Let verder op de initialen. Willem Carel is gewoon WC en Saskia Sophie blijft SS. Niet bepaald afkortingen waarmee je je kind wilt opzadelen.”

»Zijn er ook echte pestnamen?

“Dat denk ik niet. Erg genoeg worden sommige kinderen gepest. Als dat niet met hun naam kan, verzinnen de pestkoppen wel iets anders. In Amsterdam zie je de meest rare namen voorbij komen en ik geloof niet dat al die kinderen worden gepest. Zelf heb ik wat moeite met namen die iets over het uiterlijk lijken te zeggen. Bij Bink denk ik aan een grote vent. Het is vreemd als hij dan een bleek verlegen jongetje blijkt. Dat geldt ook voor Vlinder, dan denk ik niet aan een potige vrouw. Als ouder kun je beter eerst naar je eigen postuur kijken voordat je zo’n naam kiest. Als je een onbekende of buitenlandse naam kiest, google dan ‘de naam + meaning’, dan weet je of het in een andere taal niet iets geks betekent.”

»Kan je een naam op elke manier spellen?

“Jazeker, maar je kunt er ook de mist mee ingaan. Een bestaande naam op een unieke manier spellen, zodat hij toch origineel wordt. Denk aan Phaimque, als je dat leest, snap je niet meteen dat iemand gewoon Femke heet. Sommige mensen gebruiken een apostrof in de naam of wisselen grote letters met kleine af. Dat is allemaal niet handig als docenten je voornaam moeten voorlezen of als je formulieren moet invullen. Verder zie je de spelling van buitenlandse namen vernederlandsen, gestuurd door de Nederlandse uitspraak. Denk aan het Engels Brian. Sommige Nederlandse jongetjes heten nu Brain, spreek uit Brian. Of wat dacht je van Esméé. De ouders wisten niet precies op welke ‘e’ het streepje moest, dan maar op allebei. Als ik zulke dingen zie: fantastisch!”

»Leuke weetjes over het vernoemen van je kind.

»Boeken over babynamen.