tutteldoekje
 

vragen over knuffels

Fiets- of autosleutels kwijt? Je paraplu in de trein laten staan of je zonnebril op het terras laten liggen? Heel vervelend en behoorlijk lastig, dat moet gezegd worden. Maar niets is erger dan wanneer het tutteldoekje van je baby zoek raakt. De nachtmerrie van iedere ouder. Elk tutteldoekje is namelijk uniek en onvervangbaar.

Zo rond de geboorte van je kind zal je waarschijnlijk overladen worden met knuffels. Een bontgekleurde parade van roze olifanten en vrolijk gestippelde egels zal je baby welkom heten. Heel gezellig allemaal, maar veel knuffels zijn niet geschikt voor jonge baby’s. Controleer daarom altijd of de ogen en de neus stevig vast zitten. Baby’s steken alles in hun mond en stikken makkelijk in loszittende onderdelen. Kijk daarom ook of de knuffel stevig in elkaar is gezet. Door te sabbelen kan een naadje openspringen en voor je het weet heeft je baby allemaal piepschuim in z’n mond. En omdat plukken haar in de mond terecht kunnen komen, zijn langharige knuffels ook niet veilig.

Het is dus veel beter om een jonge baby een handzaam tutteldoekje van badstof, flanel of zachte fleece te geven. De meeste tutteldoekjes zijn voorzien van aantrekkelijke labeltjes, pootjes of oren waar een baby lekker op kan sabbelen of mee kan frummelen. Kortom ze stimuleren de tastzin. Het tutteldoekje helpt bovendien prima bij verdriet en pijntjes. De verleiding is natuurlijk groot om de tuttel ook bij het inslapen te gebruiken. Een gewone knuffel in bed wordt ten stelligste ontraden: het verhoogt het risico op wiegendood. Als je baby met z’n gezicht tegen de knuffel aan komt, kan dat de ademhaling belemmeren.

Een tutteldoekje is een stuk lichter, maar bedenk wel dat door al het gesabbel het doekje flink nat kan worden, waardoor er weinig lucht meer wordt doorgelaten. Haal het doekje daarom altijd weg als je baby in slaap is gevallen, want je moet er niet aan denken dat het op z’n gezicht terechtkomt.

Algauw zal je baby niet meer zonder z’n tuttel kunnen. Ook al ziet het doekje er na verloop van tijd groezelig uit, je baby zal het niet waarderen als jij het in de wasmachine doet. De frisse geur van waspoeder kan met geen mogelijkheid op tegen het eigen vertrouwde luchtje van je kind. Mocht het tutteldoekje onverhoeds zoek raken, dan ontvouwt zich een kleine familiedrama. Kijk maar op internet waar wanhopige ouders op zoek zijn naar de tuttel van hun kind.

Lees meer over knuffels.

Gerelateerde artikelen