vragen over borstvoeding
 

vragen over borstvoeding

Vrijwel iedere vrouw kan borstvoeding geven. Maar soms moet je er even handigheid in krijgen. Ook voor je baby is het allemaal nieuw. Na negen maanden geborgenheid is de overgang naar het echte leven behoorlijk groot. Laat daarom goed voor je zorgen en neem vooral de tijd om je kind te leren kennen.

het allereerste begin

De verloskundige legt je baby na de geboorte in principe meteen bij jou. Warm toegedekt maar in zijn blootje op jouw naakte huid. Het is meer dan fijn om je baby nu echt te kunnen voelen. Ook voor je kind is het prettig om in een totaal nieuwe omgeving het vertrouwde geluid van jouw hartslag te horen. Maar er is meer. Baby’s die vlak na de geboorte bij hun moeder liggen, hebben een stabielere ademhaling, hartslag en bloedsuikerspiegel. Ze blijven lekker warm en gaan uit zichzelf op zoek naar de borst. Een unieke hormooncocktail doet de rest.

colostrum

Na de geboorte zijn baby’s heel wakker en alert. De aangeboren reflexen werken dan optimaal. Terwijl jij nog een beetje verwonderd zal zijn dat dit kleine hoopje écht van jou is, zal je baby een beetje snuffelen en zich over je buik naar de borst wurmen. Hij weet precies waar hij wezen moet. Dat komt doordat tijdens de zwangerschap de tepels en de tepelhof een stuk donkerder zijn geworden. Ze dienen als richtpunt. Maar je baby gaat ook af op de geur die bepaalde kliertjes in de tepelhof afscheiden. Als hij de tepel aan zijn lippen voelt, zal hij z’n mondje opendoen en zijn tong naar buiten steken. Wanneer de tepel in zijn mond komt, zal hij vanzelf aanzuigen.

Lees wat een lactatiekundige zegt over de gezondheidseffecten van borstvoeding.