voedselveiligheid voor kinderen

Producten in de winkel worden door de overheid zorgvuldig op veiligheid gecontroleerd. Toch is daarmee een voedselinfectie niet met honderd procent uit te sluiten. Thuis ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van voedsel. Hoe verklein je het risico op een voedselinfectie?
• De houdbaarheidsdatum geldt alleen als het product op de juiste manier is bewaard en nog niet is geopend.
• Melk bederft snel. Zet een pak melk daarom direct na gebruik terug in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met een dag.
• De temperatuur van de koelkast moet onder de 7 graden Celsius zijn, het liefst 4 graden.
• Was tijdens het koken regelmatig je handen, bijvoorbeeld nadat je de verpakking van het vlees hebt geopend.
• Gebruik steeds schone messen en snijplanken.
• Op rauw voedsel, met name op kip en vlees, kunnen ziekteverwekkers voorkomen. Houd rauw vlees daarom apart van bereid voedsel. Snijd dus geen paprika op de plank waarop je net rauw vlees hebt gesneden.
• Laat kliekjes in de pan snel afkoelen en zet ze daarna direct in de ijskast. Zo voorkom je bacteriëngroei. De restjes zijn nog twee dagen houdbaar.
• Zorg dat er iedere dag een schone vaatdoek is. Na een dag zitten er tussen de een en tien miljard bacteriën op. Vocht is een kweekbodem voor bacteriën.
• Laat theedoeken en handdoeken altijd goed uitdrogen. En verschoon ze heel regelmatig. Voor nog meer handige tips over slim kopen, koken en bewaren, kun je via de webshop van het Voedingscentrum de Bewaarwijzer bestellen