Hoe beperk je tijdens en na je zwangerschap het risico op ziekmakende bacteriën en virussen? Het Ministerie voor Volksgezondheid (VWS) en het Voedingscentrum lanceerden eind vorig jaar niet voor niets een keuken-hygiëne-campagne. Voedselvergiftiging komt in Nederland betrekkelijk vaak voor. De meeste mensen die voedsel eten dat met schadelijke bacteriën is besmet, worden daar gelukkig maar kort ziek van. Doorgaans gaat het om klachten als misselijkheid, overgeven en diarree. Het RIVM schat dat jaarlijks duizenden mensen een voedselvergiftiging oplopen. Het kan dus geen kwaad om hygiënisch in de keuken te werk te gaan, zodat je het risico beperkt.
Wat te doen voor een goede voedselhygiëne?
– Was tijdens het koken regelmatig je handen, bijvoorbeeld nadat je de verpakking van het vlees hebt geopend of als je vis van graten hebt ontdaan. Een zeeppompje op het aanrecht is geen overbodige luxe. Op rauw voedsel en met name op kip, vis en vlees, kunnen ziekteverwekkers voorkomen. Houd daarom rauw vlees altijd apart van bereid voedsel. Snijd bijvoorbeeld geen tomaten of een paprika op de plank waarop je net rauw vlees hebt gesneden. Gebruik steeds schone snijplanken en messen. Was ze tussendoor goed af met warm water en afwasmiddel. Gebruik liever geen afwassponsje, daar blijven te veel bacteriën in zitten. Een afwasborstel is hygiënischer.
– Maak groente en fruit altijd goed schoon onder stromend water. Vergeet niet voorverpakte groente te wassen, tenzij vermeld staat dat het al gewassen is. In ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere Toxoplasmose veroorzaken.
– Verhit rauw vlees – in het bijzonder kip – door en door. Draai het vlees regelmatig om. Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan behalve in de zwangerschap rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze. Rauw vlees wordt als je zwanger bent stellig afgeraden, vanwege de kans op besmetting met Toxoplasmose.
– Gebruik elke dag schone keukendoeken, theedoeken en vaatdoekjes. Na een dag zitten op het vaatdoekje tussen de een en tien miljard bacteriën. Vocht is een kweekbodem voor bacteriën. Gebruik de vaatdoek alleen voor het aanrecht en de tafel. Maak niet de vloer met het vaatdoekje schoon als je gekliederd hebt. Spoel het doekje na gebruik goed uit, wring het uit en hang het te drogen. Was vaat- en keukendoeken altijd op 60 graden. Je kunt ook je heil zoeken in de keukenrol. Het papier is absorberend en omdat je het na gebruik weggooit is een keukenrol vaak vele malen hygiënischer. Vochtige schoonmaakdoekjes uit een pakje zijn trouwens ook ideaal voor het afnemen van het aanrecht en het fornuis. En omdat je het toch weggooit: ook de vloer kun je er gerust mee schoonmaken.