Misschien wel de meest bekende reflexen van een baby zijn de zoek- en zuigreflex, gevolgd door de slikreflex. Het zijn de allerbelangrijkste reflexen waarmee een kind wordt geboren: ze stellen hem in staat om te drinken. Deze zogenaamde voedingsreflexen zijn het sterkst aanwezig in het eerste uur na de geboorte. Huid- op huidcontact speelt hierbij een essentiële rol. Ook als een kind flesvoeding krijgt, zijn de voedingsreflexen belangrijk. De zoek- en zuigreflex worden zo snel mogelijk na de geboorte getest door het kind op de borst van de moeder te leggen.
De zoekreflex houdt in dat als een baby in de buurt van zijn mondje of op zijn wang wordt aangeraakt, hij zijn hoofd naar die aanraking toedraait. Vervolgens doet hij zijn mondje open, steekt zijn tong uit en draait zijn hoofd iets naar voren. Als deze aanraking gebeurt met de tepel, zal hij zich daar dus heen draaien en zal hij de tepel en een deel van de borst met zijn mond vastpakken. Het feit dat de tepel een stuk donkerder is dan de rest van de borst en bovendien meer warmte uitstraalt, speelt hier ook een rol bij. En daardoor ontstaat weer een geheel andere reflex, ditmaal bij de moeder: de toeschietreflex. De spieren rondom de melkkanaaltjes trekken samen, en de tepel vult zich met melk.
Het deel van de borst dat de baby in zijn mond heeft genomen, prikkelt zijn gehemelte. Daardoor ontstaat een reactie: de zuigreflex. Automatisch gaan zijn onderkaak en tong ritmisch bewegen en maakt hij een vacuüm rond de tepel; essentieel om de melk uit de borst te kunnen krijgen. Door de bewegingen van de onderkaak van het kind stroomt de melk uit de tepel in de mond van het kind. De zuigreflex kun je overigens ook merken wanneer je bijvoorbeeld je pink in de mond van een baby stopt. Hij zal er gelijk op gaan sabbelen. Wie dat wel eens heeft gedaan weet dat deze reflex ongelofelijk krachtig is.
Zodra een baby zuigt zal hij ook slikken. Dat heeft hij al in de baarmoeder geleerd. Oudere kinderen en volwassenen hebben ook een slikreflex. Als je iets in je mond hebt, zal je het automatisch doorslikken. De reflex verdwijnt dus niet, maar is bij een baby wel veel intenser. Zijn hele lichaam beweegt mee om het eten door te slikken. Het is dan ook niet moeilijk om na de geboorte te controleren of deze reflex werkt. Als er slijm of ander vocht in de keel van de baby achterblijft, zal hij dit automatisch opspugen: de kokhalsreflex.