Vliegen in de zwangerschap

Zwangere vrouwen die op vakantie gaan met het vliegtuig mogen dat vaak nog tot de 36ste week van de zwangerschap. Echter is dat niet bij iedere luchtvaartmaatschappij hetzelfde. Bijvoorbeeld bij Transavia en KLM mogen vrouwen zonder doktersverklaring vliegen tot hun 36ste week, bij ArkeFly is dat anders: vrouwen mogen tussen 28 en 36 weken alleen vliegen indien zij een doktersverklaring hebben. Dat meldt Babyvandaag.

Het veiligste is om in het tweede trimester van de zwangerschap te vliegen, raadt Babyvandaag aan. De kans op vroeggeboorte is dan klein, bovendien is de kans op een spontane abortus tegen die tijd veelal voorbij. Zwangere vrouwen mogen na 36 weken niet meer vliegen omdat het enkele risico’s met zich meebrengt, waarvoor een vliegtuigmaatschappij niet verantwoordelijk wil zijn. Zo is het mogelijk om vroegtijdig in de lucht te bevallen. Vliegen brengt altijd het risico van trombose met zich mee, maar bij een zwangerschap is de kans twee keer zo groot.

Aangeraden wordt om, in welk stadium dan ook, een zwangerschapsverklaring van de dokter op te vragen en mee nemen naar het vliegveld. Indien er tijdens de zwangerschap complicaties zijn opgetreden zijn vrouwen altijd verplicht om, afhankelijk van de maatschappij, of een zwangerschapsverklaring of een doktersverklaring mee te nemen. Een verklaring dient altijd te zijn ondertekend door een arts of verloskundige. In de verklaring staat een bevestiging van de zwangerschap en de uitgerekende datum.