‘verbied roken in auto met kinderen’

Roken in de auto met kinderen op de achterbank moet worden verboden, vinden vooraanstaande long- en kinderartsen. Volgens hen onderschatten ouders de effecten van nicotinedampen. Maar het is nog maar de vraag of er een verbod komt; de Tweede Kamer vindt dat ‘een brug te ver’.

Hoofdpijn en misselijkheid tijdens een lange rit bij papa en mama in de auto. Onderweg naar de vakantiebestemming worden veel kinderen van ouders die in de auto roken acuut ziek. Wat veel ouders niet beseffen, is dat nicotinedampen in een kleine ruimte heel schadelijk zijn voor kinderen. ,,De concentratie van de rook is ontzettend hoog. Ze kunnen zelfs acuut astma-aanvallen krijgen,” weet kinderarts Jasper Been, van het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Ze hebben zelfs tot twee keer zo veel risico op luchtwegklachten.”

In Engeland, Wales, Ierland, Italië en Frankrijk gelden daarom al rookverboden in auto’s met kinderen of gaan die binnenkort van kracht. Het is de hoogste tijd dat ook in Nederland de discussie over een uitbreiding van de antirookregels losbarst, vinden de artsen. ,,We moeten kinderen beschermen,” betoogt longarts Pauline Dekker. ,,Als je ze in een kleine ruimte zet, met rokende ouders, verwaarloos je ze. Ze zijn nog niet weerbaar genoeg om voor zichzelf op te komen.”

Onderzoek
De onderzoeksresultaten naar de schadelijke effecten van roken voor kinderen liegen er niet om. Kinderarts Been publiceerde afgelopen week nieuwe resultaten, waaruit blijkt dat het rookverbod in Engeland in de eerste 4 jaar erna al bijna 1500 sterfgevallen heeft voorkomen. Zijn onderzoeksteam bestudeerde meer dan tien miljoen patiëntendossiers over 16 jaar.

Nadat de Britten in 2007 een rookverbod in publieke ruimtes invoerden, daalde het aantal doodgeboren kindjes met 8 procent. Ook het aantal baby’s dat binnen een maand na de geboorte stierf, nam met 8 procent af. Bovendien kwamen 4 procent minder kinderen met een laag geboortegewicht op de wereld. Uit eerdere onderzoeksresultaten van kinderarts Been bleek al dat het rookverbod ook leidde tot minder zieke kinderen. Het aantal kleintjes dat met een luchtweginfectie in het ziekenhuis belandde, daalde in de eerste jaren na de invoering met 3,5 procent.

Rookverbod
Dat meeroken zo schadelijk is, lijken veel Nederlanders niet te beseffen, stelt longarts Wanda de Kanter. ,,We vinden het betuttelend om roken in privéruimtes, zoals auto’s, te verbieden,” merkt ze. ,,Als een ouder zijn kind thuis mept, vinden we dat niet goed. Maar als een kind met een chronische oorontsteking door een rokende vader of moeder rondloopt, kan dat ineens wel.”

Voor een Kamermeerderheid is een rookverbod in de auto een brug te ver. ,,Wij zeggen altijd: ‘wat mensen doen achter de voordeur, daar gaan wij niet over,” zegt PvdA-Kamerlid Marith Rebel. ,,Een aantal autofabrikanten heeft de asbak al uit de auto gehaald.”

Ook wijzen Kamerleden naar de eigen verantwoordelijkheid van ouders. ,,Als een ouder zijn kind elke dag patat geeft, is dat ook ongezond. Maar dat verbieden we ook niet,” zegt SP-Kamerlid en oud-huisarts Henk van Gerven, die erop wijst dat het nog ongezonder is om met je baby door Amsterdam te wandelen dan te roken in een auto. ,,Dat zijn toch vaak korte ritjes.”

Laconiek
De long- en kinderartsen begrijpen niet hoe de Nederlandse politici zo laconiek kunnen reageren. Volgens hen staat vast dat de luchtkwaliteit in een auto met rokers vele malen slechter is dan de open lucht in een stad. ,,Je reageert alleen zo als je de schadelijke effecten op kinderen niet goed kent,” meent Been. Een campagne om Nederlanders bewust te maken van de gevolgen zou op zijn plaats zijn, vinden de artsen.

,,Vroeger had je voortdurend van die spotjes op tv. Nu doen we daar helemaal niets meer aan,” zegt De Kanter. Dekker: ,,Niemand snapt een rookverbod als ze niet weten wat de gevolgen zijn. Als je weet dat kinderen chronische ontstekingen krijgen, snap je het wél.”

Bron: Algemeen Dagblad