Vaker buiten spelen tegen bijziendheid

Kinderen moeten dagelijks twee uur buiten zijn, niet te lang op telefoon of tablet kijken en vooral niet ‘s avonds in bed nog lezen. Daarmee kunnen ze voorkomen dat ze ernstig bijziend worden. Dat zegt oogonderzoeker Virginie Verhoeven die vandaag in Rotterdam op haar onderzoek promoveert.

Hoewel bijziendheid sterk erfelijk is, blijkt dat omgevingsinvloeden de achteruitgang van de ogen sterk beïnvloeden. Volgens Verhoeven is het vooral van belang het proces van steeds bijziender worden bij kinderen in de groei af te remmen. Hoge bijziendheid (vanaf –6 of meer) geeft namelijk op latere leeftijd een drie keer zo hoge kans op blindheid of ernstige slechtziendheid.

Azië
Bijzienden kunnen in de verte niet meer scherp zien doordat het beeld dat hun ogen opvangen niet meer precies op het netvlies wordt geprojecteerd maar net ervoor. In feite is hun oogbol te hard gegroeid. Dat is ook de oorzaak van ernstige complicaties bij hoge bijziendheid. Het netvlies komt onder spanning te staan en kan scheuren of loslaten.

In Azië is al negentig procent van de jongeren bijziend, volgens Verhoeven een gevolg van dat zij hun dagen voornamelijk binnenshuis doorbrengen. Ook hier in West-Europa stijgt het aantal bijziende jongeren sterk. Nu al is de helft van hen bijziend.

Daar is makkelijk wat aan te doen. Buiten zijn is goed voor de ogen, zegt Verhoeven. Door de grotere kijkafstanden hoeven de ogen zich minder in te spannen. Maar belangrijker nog is dat daglicht dopamine vrijmaakt in het netvlies, en dat remt de groei van het oog.

Bron: NRC