relatiepsychologe
 

tijd voor elkaar maken

Zou het kloppen, wat wetenschappers al jaren beweren en waar gelukkige ouders ziedend van worden: maakt het hebben van kinderen mensen inderdaad gemiddeld vaker ongelukkig dan gelukkig? Zouden kinderen soms zo’n sterke negatieve wissel trekken op een relatie dat stellen massaal voor de gang naar de rechter gaan? Hoewel kinderen niet directe veroorzakers van scheidingen zijn, helpt het algemene beeld wat over ouderschap geschetst wordt niet mee om de relatie goed te houden.

geen roze wolk

Zou het geen kwaad kunnen als de maatschappij een wat minder rooskleurig beeld van het ouderschap zou schetsen. “Er is te weinig aandacht voor de minder leuke kanten die kinderen met zich meebrengen. Maar daar mag je niet over praten. Het uiten daarvan, dat het toch niet zo’n roze wolk is als gedacht, dat is taboe. Vrouwen voelen zich altijd schuldig als ze zich op die gedachte betrappen. Het is zo beladen om te zeggen dat het tegenvalt of dat je ervan baalt dat er geen ruimte meer is voor jezelf. Het is een normale emotie. Het betekent niet dat je niet van je kind houdt.” – Lisette Boswerger, relatiepsycholoog:

Om je voor te bereiden op kinderen kan het helpen boeken te lezen over hoe het écht is. Enkele jaren geleden kwam BN’er Bastiaan Ragas in zijn boek Maar je krijgt er zoveel voor terug met een realistisch verslag van het vaderschap. Ook mannen hebben vaak nog een te rooskleurig beeld van het krijgen van een kind. Wat relatiepsychologen zien is dat vrouwen vinden dat hun man veel te weinig doet in het huishouden. Als ze haar teleurstelling daarover uit, heeft de man het gevoel dat hij tekort schiet. Waardoor de vrouw zich weer niet begrepen voelt. Gevolg is dat je dan beiden teleurgesteld bent in je partner en zo groei je uit elkaar.

tijd voor elkaar maken

Tegenwoordig willen we met z’n allen alles. En dat alles kost geld en daardoor moeten we weer harder werken, waardoor we weer tijdgebrek hebben, waardoor we weer gestresst raken. Dus een beetje de schuld van de huidige maatschappij is de druk op de relatie wel. Tijd maken voor elkaar én voor jezelf: het is een hele opgave. Of het vroeger dan zoveel beter was? Nee, maar wel duidelijker: in de weinig geëmancipeerde jaren vijftig was de man de kostwinner en de vrouw zorgde voor het huishouden en de kinderen. Scheiden was zelden een optie. Tegenwoordig hebben we de vrijheid om er op elk moment vandoor te gaan als we het niet meer leuk vinden.

Elke tijdsperiode heeft dus zijn voor- en nadelen. Eén ding blijft hetzelfde: elk stel zal moeten blijven peddelen om hun huwelijksboot varende te houden. En wie een kind heeft, misschien net even wat harder. Boswerger: “Maar wél dezelfde kant op.”

Lees meer over de invloed van kinderen op je relatie.

Lees meer over relaties.

Op basis van een interview met Risette Boswerger, relatiepsycholoog bij Direct-psycholoog.