‘Tien dagen vaderschapsverlof in plaats van twee’

Mannen moeten bij de geboorte van hun baby tien dagen betaald verlof krijgen in plaats van twee. Dat is een van de voorstellen in een rapport van het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. Het is vanochtend overhandigd aan minister Asscher.

Rutgers wijst erop dat vaders enorm belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Kinderen met een vader die veel betrokken is bij de opvoeding doen het beter op school, zijn gezonder en komen minder vaak in de criminaliteit terecht.

Des te vreemder dat Nederland geen vaderschapsverlofregeling heeft die past bij een modern en geëmancipeerd land, zegt het kenniscentrum. In internationaal opzicht is Nederland volgens Rutgers-directeur Veldman zelfs “het lelijke eendje”. In Europa zijn vaders alleen slechter af in Ierland, Servië en Albanië.

Veldman pleit voor een 1000-100-10-systeem. Dat houdt in dat vaders behalve tien dagen betaald verlof direct na de geboorte ook gedurende de eerste duizend dagen honderd dagen betaald verlof moeten kunnen opnemen. “Dit 1000-100-10-systeem is een goede start om vaderschap serieus te nemen, door werkgevers, overheid en de samenleving”, zegt Veldman.