tandverzorging
 

tandverzorging tijdens de zwangerschap

‘Ieder kind kost je een tand!’, wordt vaak gezegd. Gelukkig is dat niet waar, maar het neemt niet weg dat je tijdens je zwangerschap gevoeliger bent voor gaatjes en tandvleesontsteking.

De bloedvaatjes in je tandvlees zijn onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron kwetsbaarder dan normaal. Door die verhoogde hormoonspiegel kan je tandvlees overgevoelig reageren op tandplak. Hierdoor bloedt het sneller, kan het gaan opzwellen en is het gevoeliger. Als je tandvlees niet alleen bloedt maar ook ontstoken is, kun je het beste meteen een afspraak maken met de mondhygiëniste of tandarts. Een tandvleesontsteking hangt samen met een verhoogde kans op een vroeggeboorte of een kind met een te laag geboortegewicht.

Tandverzorging

Extra aandacht voor je gebit tijdens en het liefst al voor de zwangerschap, is dus belangrijk. Poets je tanden daarom minstens twee keer per dag minimaal twee minuten met een fluoridetandpasta. Maar met alleen poesten ben je er nog niet: met een tandenborstel kun je namelijk niet overal goed bijkomen. Bij een complete gebitsverzorging hoor je ook dagelijks de ruimte tussen je tanden en kiezen onder handen te nemen. Met tandenstokers of beter nog met ragers – interdentale borsteltjes – verwijder je op een gemakkelijke manier plak en voedselresten.

Tandenborstelweetje! Spoel je tandenborstel na gebruik grondig schoon met warm water. Daarna moet de borstel goed kunnen drogen, zet hem daarom open weg en doe er geen kapje overheen. Bacteriën vermenigvuldigen zich sneller in een vochtige ruimte. De gemiddelde tandenborstel is na een half uur droog. Erg veel mensen hebben in de badkamer een beker waar de borstels van het hele gezin lekker gezellig met z’n allen tegen elkaar staan. Niet doen: de bacteriën gaan aan de wandel en stappen van de ene naar de andere borstel. Vervang je tandenborstel om de drie maanden of eerder als de haardosjes uit elkaar gaan staan.

Misselijk

Zwangerschap gaat regelmatig samen met misselijkheid. Soms is de misselijkheid zo erg dat je moet overgeven. Toch moet je niet meteen na het overgeven je tanden gaan poetsen om die akelige vieze smaak weg te krijgen. Natuurlijk ligt dat het meest voor de hand, maar het is  onverstandig. Het maagzuur maakt namelijk het glazuur zacht: de moleculen op je tanden raken daardoor een beetje los. Door meteen te poetsen laat je als het ware een soort zandstorm over het glazuur razen. Je kunt daarom beter je mond met kraanwater spoelen of met een speciaal spoelmiddel. De verleiding is groot om bij misselijkheid de achterste kiezen te ontzien, want voor je het weet moet je kokhalzen. Maar ook de achterste kiezen moeten schoon. Je kunt misschien je toevlucht nemen tot een tandenborstel met een kleine kop, die wordt bij misselijkheid over het algemeen beter te verdragen.

Zoet zuur

Chocolade, koekjes of taart: misschien heeft zoetigheid nu je zwanger bent een onweerstaanbare aantrekkingskracht op je. Dat je van veel snoepen en zoetigheid gaatjes kunt krijgen is algemeen bekend. Probeer daarom de zin in zoetigheid een beetje te bedwingen: niet alleen veel beter voor je gebit, maar ook beter voor je gewicht en dat van je baby. Dat zure voedingsmiddelen je gebit ook kunnen aantasten is minder bekend. Dus doe daarom ook rustig aan met koolzuurhoudende frisdranken en andere zure voedingsmiddelen. Drink het glas frisdrank of vruchtensap in één keer op, zodat het zuur niet langdurig in je mond blijft en je de zuuraanval weet te beperken.

Bron: Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) en www.ivorenkruis.nl