taalontwikkeling: 0 – 1 jaar

Alle baby’s houden van contact. Ze willen niet alleen veel geknuffeld worden, maar vinden het ook heerlijk om bekende stemmen te horen. Baby’s vinden het fijn als je tegen ze praat en als je vertelt wat je aan het doen bent: ‘Ik doe je een schone luier om’ of ‘Ik geef een kus op je buik’. Praten stelt gerust, het betekent exclusieve aandacht. Met de leeftijd van ongeveer een maand gaan baby’s klinkerklanken maken: ‘aah’ of ‘ooh’. En met zo’n vier à vijf maanden gaan kinderen medeklinkers produceren en die combineren met klinkers. Het zogenaamde brabbelen. Als jij daar vervolgens op reageert, zal je zien dat je kind jou probeert na te doen. Voor je het weet heb je samen een ‘goed gesprek’. Je baby zal in het eerste jaar steeds meer in de gaten krijgen dat praten een heel handige manier is om een reactie uit te lokken of iets duidelijk te maken.

Zodra je baby nieuwsgierig om zich heen kijkt, kun je met voorlezen beginnen. Je baby heeft natuurlijk geen idee wat hij met een boek aan moet en zal het in het begin vooral als speelgoed zien. Hij zal het boekje aan een grondig onderzoek onderwerpen met zijn mond, er misschien mee gooien of zwaaien. Maar op schoot samen plaatjes bekijken, vinden baby’s helemaal het einde. Vooral die schoot is buitengewoon aanlokkelijk. Kinderen van deze leeftijd kunnen nog geen verhaaltje volgen, maar vinden rijmpjes, liedjes en samen plaatjes bekijken mateloos interessant. Een baby van ongeveer drie maanden zal zich hooguit een paar minuten op een boekje kunnen concentreren. Dat neemt niet weg dat je een paar keer over de dag verspreid een boekje kunt lezen. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan of na een voeding.

Kleurige knuffel- of knisperboekjes met herkenbare heldere afbeeldingen en duidelijke contrasten, bijvoorbeeld in zwart-wit, zijn het meest geschikt om mee te beginnen. Hou het vooral eenvoudig. Per afbeelding kun je aanwijzen wat het is en een geluidje maken. Vooral dieren doen het goed: ‘Dit is een kip, tok tok’. Zo leer je je kind al heel vroeg plezier te beleven aan voorlezen. Door vaak voor te lezen zal je kind steeds beter begrijpen waar boekjes voor dienen.

Als je baby een half jaar is, kan hij alles wat jij aanwijst waarschijnlijk al redelijk goed volgen. Voorlezen betekent vanaf deze leeftijd vooral goed kijken naar wat je kind leuk vindt. Welke geluiden trekken de aandacht? Door welke plaatjes raakt het gefascineerd? Als je daar op inspeelt, wordt het voorlezen nog aantrekkelijker. En het wordt allemaal nog interessanter als je tijdens het voorlezen gebaren maakt, onwillekeurig zal je kind proberen mee te doen.

Zo stimuleer je de taalontwikkeling van je kind>>