soorten kolven
 

soorten kolven

Er zijn verschillende soorten kolven. Hier staan ze kort uitgelegd om je een idee te geven welke geschikt zijn wanneer en in welke situatie.

* Een handkolf is geschikt om af en toe te kolven en kan een handig hulpmiddel zijn bij vlakke of ingetrokken tepels. Neemt niet weg dat sommige vrouwen een handkolf het prettigst vinden, ook vrouwen die vaak moeten kolven.
* Een enkelzijdige elektrische kolf is vooral handig als je een of twee dagen gaat werken of als je een voorraadje wilt aanleggen.
* Een dubbele elektrische kolf is het meest geschikt als je weer volledig gaat werken. Het kolven gaat sneller, je verzamelt eerder meer melk en je melkproductie wordt beter gestimuleerd. Een dubbele elektrische kolf is vaak wel aan de prijzige kant. Maar toch… het is maar net hoe je het bekijkt: want wat kost een half jaar kunstvoeding?
* Een dubbele elektrische huurkolf wordt geadviseerd in de kraamweek als de melkproductie niet goed op gang wil komen, of als de baby niet goed aan de borst kan. De eerste drie weken zijn namelijk heel belangrijk voor het op gang brengen van de melkproductie. Dat kan alleen met een kolf die je huurt.
* Kolven met de hand is natuurlijk ook altijd mogelijk. Hoe dat moet kun je op YouTube vinden.

Er bestaan verschillende maten borstschilden. Het is belangrijk dat het borstschild goed past. Je tepel moet tijdens het kolven vrij kunnen bewegen, wanneer dit niet het geval kunnen er beschadigingen ontstaan. Te veel ruimte is ook niet goed. Ook hierbij kan een lactatiekundige je adviseren.

>>Ervaringen met kolven.

>>Lees meer over werk en kolven.

>>Adviezen over kolven.

>>Weetjes over kolven.

>>Lees meer over borstvoeding.