seks na de bevalling
 

seks na de bevalling

De meeste stellen kibbelen de eerste maanden na de bevalling heel wat af. Zo vindt zij dat hij te wild met hun kind speelt, terwijl hij zich afvraagt waarom zij alles met haar moeder bespreekt. Als iemand al zin zou hebben in seks, dan komt het daar – met zoveel onenigheid in huis – maar zelden van.

Het is niet echt een topperiode. Vrouwen zijn in die beginperiode ook helemaal niet bezig met zich sexy voelen. Hun lichaam staat in dienst van het kind. Ze hebben het kind gedragen en daarna geven ze het voeding. Het lichaam is heel erg veranderd. Dat heeft ook invloed op de manier waarop je met seksualiteit omgaat en hoe groot je behoefte daaraan is. Mannen ondergaan ook een hormonale verandering door het krijgen van een kind, maar die is veel minder groot. Zijn lijf blijft verder hetzelfde. Vaak voelen ze zich nog virieler omdat ze een kind hebben voortgebracht en een gezin hebben gesticht. Een vrouw voelt zich in alles moeder.

Voor menig man komt dat koud op het dak vallen. Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap een periode gehad waarin ze juist veel zin hadden in seks. Nu is dat ineens weg. Sommige mannen vinden het juist moeilijk om weer seks met hun vrouw te hebben. Die zien dat beeld van die oprekkende vagina bij de bevalling weer voor zich. En van diezelfde vagina moeten ze nu weer seksueel opgewonden raken… Na verloop van tijd verdwijnen die beelden. Het mag in ieder geval geen reden zijn voor mannen om niet bij de bevalling aanwezig te zijn. Het is belangrijk voor de hechting tussen vader en kind dat hij erbij is als zijn kind geboren wordt. Dat is ook belangrijk voor de relatie: samen de bevalling beleven versterkt het gevoel dat je het samen hebt gedaan.

Veel mannen zijn bij die eerste vrijpartij bang om hun vrouw pijn te doen. Het is ook wel weer even zoeken. Ook dat kun je bespreekbaar maken. Een vrouw is ook vaak bang om pijn te hebben, dus als je dat gevoel deelt is dat alleen maar prettig.

>>Lees meer over kind & relaties