Schippers wil openheid vaccinatiegraad crèche

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt. Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten op hun website of op een andere manier hun vaccinatiegraad bekend te maken, zei ze vrijdag. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou wel voelen voor zo’n meldplicht.

Schippers wees erop dat de blootstelling aan niet-ingeënte kinderen in de kinderopvang gevaarlijk kan zijn voor baby’s die nog niet zijn gevaccineerd. Ze wil voorlopig niet mogelijk maken dat kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen weigeren, maar wil eerst bestuderen of een meldplicht soelaas kan bieden.

De minister is niet bang dat voor niet-ingeënte kinderen straks geen plaats meer is in de kinderopvang. Zij kunnen bijvoorbeeld ook terecht op antroposofische crèches, waar vaak weinig kinderen zijn gevaccineerd, zei ze.

Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) hield vrijdagochtend al een pleidooi voor openheid over de vaccinatiegraad. Ouders kunnen volgens haar dan zelf de afweging maken of zij hun kind op het kinderdagverblijf willen houden. Kinderen lopen veel risico bij een uitbraak van een ziekte, zei Wolbert. Crèches hoeven alleen maar te vertellen om hoeveel en niet om welke kinderen het gaat.

ANP