De proef waarbij ouders van kinderen op het basisonderwijs zelf hun vakanties kunnen bepalen wordt uitgebreid. Sinds 2011 doen elf scholen mee aan deze proef, dat worden er nu twintig. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs aan de Tweede Kamer.
Met flexibele onderwijstijden kunnen ouders zelf kiezen wanneer ze met hun kinderen op vakantie gaan. Ook is het mogelijk om de kinderen maar vier dagen per week naar school te laten gaan. Zo is de basisschool alleen met kerst twee weken gesloten, de rest van het jaar kunnen de leerlingen er terecht
Kwaliteit van de school
De flexibele vakanties vragen veel van de scholen. Leerlingen moeten intensiever individueel begeleid worden om te bepalen of ze vrij kunnen zijn. Ook werkt elke leerling op zijn of haar eigen tempo. Op De School in Zandvoort zijn de geluiden vooral positief, van zowel ouders, leerkrachten als Onderwijsinspectie, zo meldt Trouw. Maar er zijn ook nadelen aan de proef. Zo scoren andere scholen die meededen aan de proef slecht op de kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Ook zijn er twijfels over de werkdruk voor docenten.
Verlenging
De proef gaf volgens staatssecretaris Dekker tot nu toe nog ‘onvoldoende aanknopingspunten om een weloverwogen besluit te nemen’. Vandaar dat de proef niet alleen wordt uitgebreid, maar ook kan rekenen op een verlenging tot 2018. Dan worden de scholen die meedoen opnieuw onderzocht door de Onderwijsinspectie.
Bron: Trouw