peuters die surfen en swipen
 

peuters, surfen en swipen

Geef peuters een touchscreen, zoals een iPhone of iPad, en ze swipen, surfen en tappen alsof ze nooit iets anders hebben gedaan. Ze weten onmiddellijk hoe ze met deze apparaatjes moeten omgaan. Ouders blijken weinig moeite te hebben met de online activiteiten van hun kinderen. Maar liefst negentig procent laat zijn peuter of kleuter met digitale media spelen. In het bijzonder de touchscreen doet het goed bij jonge kinderen: je hoeft er namelijk niet voor te kunnen lezen. Maar brengt deze touchscreen-revolutie ook risico’s met zich mee? ‘Doe het gedoseerd en met beleid’, zeggen de onderzoekers met Stichting Mijn Kind Online.

Het is niet verkeerd dat een kind op een speelse en creatieve manier leert omgaan met computers en online media. De touchscreen-revolutie kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Wel wordt aangeraden altijd eerst zelf de apps en sites uit te proberen: hoe gebruiksvriendelijk, leuk en leerzaam zijn ze? Let er op of ze aansluiten bij de belevingswereld van je kind en check ook altijd of er geen links op staan, waardoor je kind opeens op een webshop of andere site terecht komt. Ook raden de onderzoekers aan om een veilige kinderbrowser te installeren. Maar verreweg het belangrijkste is dat je een tijdslimiet afspreekt en dat je samen met je kind speelt.

Het onderzoek App Noot Muis, peuters en kleuters op internet dat door Stichting Mijn Kind Online is uitgevoerd kun je hier gratis downloaden.