‘Peuters AZC’s naar peuterspeelzaal’

Jonge kinderen in asielzoekerscentra zouden naar de peuterspeelzaal moeten. Dat zeggen brancheorganisaties van basisscholen en peuterspeelzalen. De kinderen hebben volgens hen dan minder kans op een taalachterstand en zijn dan beter gewend om met andere kinderen om te gaan.

Kinderen van asielzoekers die ouder zijn dan 4 jaar gaan naar de basisschool. Voor de jongere kinderen is weinig geregeld. Die moeten het volgens de brancheorganisaties vaak doen met een lokaal waar ze af en toe kunnen spelen. Dat noemen de organisaties een gemiste kans.

Volgens de PO-Raad (de koepelorganisatie van basisscholen) en de MOgroep (brancheorganisatie van peuterspeelzalen) worden taallessen onnodig duur omdat de peuters als ze eenmaal 4 jaar zijn met een grote taalachterstand naar de basisschool gaan.

Gemeenten moeten opvang betalen
Vooral kleine gemeenten hebben moeite om de kosten voor de peuteropvang te betalen. De vluchtelingen staan niet ingeschreven in de basisadministratie waardoor de gemeenten geen extra geld krijgen voor de kinderen. Ook kunnen de ouders geen eigen bijdrage betalen.

De MOgroep zegt in het AD dat de overheid meer geld zou moeten uittrekken voor de professionele opvang van de peuters. Het hangt volgens de organisatie nu af van de financiële situatie van de gemeente.

Bron: NOS