Overgewicht en zwangerschap

Vrouwen die vóór hun zwangerschap te zwaar zijn, lopen tijdens de zwangerschap meer risico op complicaties dan vrouwen die tijdens hun zwangerschap te veel aankomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Europese en Amerikaanse onderzoekers die, onder leiding van Vincent Jaddoe van het Erasmus MC in Rotterdam, hun resultaten publiceerden in JAMA.

Voor het onderzoek zijn gegevens van bijna 197.000 vrouwen en hun kinderen in Amerika en Europa gemonitord binnen het LifeCycleProject. Moeders die voor hun zwangerschap al overgewicht hadden, kregen tijdens de zwangerschap vaker een te hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en diabetes. Ook kregen ze vaker een keizersnede of werd hun kind te vroeg geboren. De baby zelf was bij de geboorte vaker relatief te klein of te groot.
Moeders met ernstige of zeer ernstige obesitas hadden 60 procent kans op zwangerschapscomplicaties, tegenover 33 procent van de vrouwen met een normaal startgewicht. Ook moeders met een te laag startgewicht bij de zwangerschap lopen een hoger risico op complicaties als ze tijdens de zwangerschap te weinig aankomen. Gemiddeld komt een vrouw tijdens de zwangerschap 10 tot 15 kilo aan. Iemand met ondergewicht (BMI lager dan 18,5) is het veiligst als ze 14 tot 16 kilo aankomt tijdens de zwangerschap, terwijl iemand met obesitas (BMI tussen 30 en 34,9) het veiligst is bij een gewichtstoename van 2 tot 6 kilo.

Volgens Jaddoe is het belangrijk om een te hoog BMI aan te pakken vooraf aan de zwangerschap. Hij geeft aan dat er meer aandacht moet zijn voor voeding en gewicht van toekomstige ouders met een zwangerschapswens. Volgens Jaddoe kan een huisarts, verloskundige of gynaecoloog helpen met de bewustwording bij aanstaande ouders.

Bron: NRC