‘Ouders schatten welzijn van kinderen verkeerd in’

Ouders kunnen over het algemeen niet goed beoordelen hoe gelukkig hun kinderen zijn. Dat zou blijken uit een nieuwe studie. De ouders van 16-jarige kinderen schatten het geluksgevoel van hun zoon of dochter gemiddeld genomen te laag in. Het welbevinden van 10-jarigen wordt over het algemeen juist iets te hoog beoordeeld door hun vader of moeder. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Experimental Child’s Psychology.

Vragenlijsten
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen op basis van vragenlijsten die werden ingevuld door 357 Spaanse kinderen en hun ouders. De scholieren moesten hun invullen hoe gelukkig ze zich voelden. Hun vader en moeder moesten op de formulieren aangeven hoe gelukkig ze dachten dat hun kinderen waren. Het geluksniveau van pubers en 10-jarigen bleek ongeveer op hetzelfde niveau te liggen, maar de ouders schatten het welzijn van pubers veel lager in. De wetenschappers vermoeden dat ouders het welbevinden van hun kinderen vaak verkeerd beoordelen, omdat ze niet goed luisteren naar hun zoon of dochter maar te veel afgaan op hun eigen gevoelens.

Steun
Volgens hoofdonderzoekster Belén Lopéz-Peréz kunnen de verkeerde inschattingen van ouders over het welzijn van hun kinderen leiden tot problemen bij de opvoeding. “Het feit dat ouders vaak niet in staat zijn om de gevoelens van hun kinderen te lezen, kan misverstanden veroorzaken en zorgen voor een negatieve onderlinge relatie”, verklaart ze op de nieuwssite van Plymouth University. “Ook kunnen ouders door hun verkeerde beoordeling mogelijk niet altijd de juiste emotionele steun bieden aan hun kinderen.”

Bron: nu.nl