op vakantie met kleintjes

Even weg van al die dagelijkse beslommeringen. Als jij zelf een beetje leuk vakantie wilt hebben, is het zeker de moeite waard om rekening te houden met je kind. Een culturele stedentrip naar Rome of Parijs is voor de meeste kleine kinderen uitermate saaaai. Genieten van pittoreske straatjes of van de Mona Lisa zit er echt nog niet in. Trouwens, van een jengelend kind in het Louvre word je alleen maar gestrest. Niet doen dus. Kleine kinderen hebben nog maar kleine wensen. Een dammetje bouwen in een beek, een beetje klooien met water en zand of rollebollen in de sneeuw: ze vinden het allemaal leuk. Waar ga je met een dreumes of peuter naartoe?

Bestemming

In principe kun je met kleine kinderen overal naar toe: van een vakantiepark in Nederland, een camping in Frankrijk of een huisje in Spanje. Het belangrijkste is dat je een beetje comfort hebt en dat je kind de ruimte en de veiligheid heeft om aan te rommelen. Zowel binnen- als buiten Europa zijn er steeds meer kindvriendelijke campings of appartementen die ingericht zijn op kleine kinderen. Denk niet alleen aan een apart peuterbadje, beveiligde stopcontacten of aan een veilige kinderkamer, maar ook aan kinderstoelen of fietszitjes die je ter plekke kunt huren. Of je nu gaat kamperen, in een hotel zit of een huisje hebt gehuurd: onderwerp de accommodatie ter plaatse altijd aan een extra veiligheidscheck. Is het zwembad wel omheind? Zijn er traphekjes? Kan je kind niet opeens van het terras afkukelen? Of staan er agressieve cactussen in de tuin?

Auto

Het heeft veel voordelen om met de auto op vakantie te gaan. Afgezien dat je lekker veel bagage kunt meenemen, kun je de reis aanpassen aan het ritme van je kind. Sommige kinderen vinden autorijden fijn: die zitten rustig naar buiten staren. Anderen daarentegen vinden het een ware hel en zitten de hele reis te pieperen. Om je kind af te leiden kun je een muziekje draaien, liedjes zingen of kleine spelletjes doen. Een zak die je aan de stoel vastmaakt met kleine speeltjes kunnen voor afleiding zorgen. Zorg dat je tijdens de reis voldoende drinken en eten bij de hand hebt. Een handdoek en vochtige washandjes zijn onmisbaar. Maak bij een lange autoreis regelmatig stops waarbij je kind even kan lopen en spelen. Lang stilzitten vinden kinderen afschuwelijk. Je kunt ook besluiten om ’s nachts te rijden. Terwijl je kind slaapt, kun je veel kilometers maken. Nadeel: bij aankomst ben jezelf waarschijnlijk gebroken.

Trein

Als je binnen Europa blijft kun je ook overwegen om de trein te nemen. Je hebt je handen vrij, geen gedoe met inchecken en je hebt altijd je bagage bij de hand. Hogesnelheidstreinen en veel nachttreinen hanteren vaak speciale kindertarieven. Met een hogesnelheidstrein ben je vaak in een paar uur op je bestemming. Probeer overstappen te vermijden: met al je bagage en een vermoeid kind kan dat behoorlijk stressvol zijn. Een handzame buggy is onontbeerlijk. Neem ook in de trein voldoende speeltjes mee. Een Ipod met favoriete muziek of leuke verhaaltjes zijn ideaal. Hoewel alle internationale treinen een restauratie aan boord hebben, is het raadzaam om ook zelf wat eten en drinken mee te nemen. Je kunt ook voor de slaaptrein kiezen. De reis duurt dan wel langer, maar grote kans dat je kind door de cadans de hele nacht doorslaapt. Voordeel van de trein is dat je kind niet de hele tijd op z’n plaats hoeft te blijven zitten. Je kunt op elk willekeurig moment de benen strekken: even de trein op en neer en je peuter heeft er al een kilometer op zitten. Nadeel: de hygiëne van de toiletruimten laat vaak te wensen over.

Vliegtuig

Als je iets verder weg wilt kom je niet onder een vliegreis uit. Alleen al bij de gedachte kan het klamme zweet je uitbreken. Iedereen heeft  weleens een vliegreis meegemaakt met een jengelend kind en je moet er niet aan denken dat die van jou dat gaat doen. Als je binnen Europa vliegt, ben je gelukkig meestal snel op de plaats van bestemming. Kinderen onder de twee jaar vliegen vrijwel voor niets: een korting van negentig procent is heel gangbaar. Vanaf twee jaar wordt meestal een korting van ongeveer twintig procent gehanteerd. Een nadeel van vliegen is wellicht de drukte, het gesjouw en de wachttijden op de luchthaven. De kindvriendelijkheid aan boord verschilt per luchtvaartmaatschappij. Voordat je boekt is het handig om maatschappijen op kindvriendelijkheid te checken. Hoe gaat het er aan toe bij het inchecken en boarden? Wat zijn de faciliteiten aan bord? Zijn er bijvoorbeeld verschoningsplanken? Mag je buggy mee aan boord of kun je een kindermaaltijd  aanvragen? Bij het opstijgen en vooral bij landen kan je kind last hebben van z’n oren. Zorg dat je iets te slikken bij de hand hebt: een flesje met water of wat rozijnen. Omdat de temperatuur in de lucht en die in het land van bestemming behoorlijk kan verschillen van die van Nederland, is het verstandig je kind laagjes aan te doen. Een extra setje kleren in het kader van knoeiongelukken is onontbeerlijk.