ontwikkeling van het gehoor

Er valt heel wat te horen in de baarmoeder: geborrel, gesuis, geklop. Vanaf de vijfentwintigste week reageert een baby op geluiden en vibraties uit de buitenwereld. Hij gaat dan ritmisch zwemmen of schoppen. Maar niet alleen de geluiden die uit het lichaam zelf komen worden door de baby gehoord. Bij achtendertig weken zwangerschap vormt zich bij de baby een herinnering aan de geluidspatronen die door de baarmoeder heen echoën en reageert hij op afwijkende ritmes en tonen. Wanneer de moeder zich ontspant bij haar favoriete liedje, heeft dit onmiddellijk een kalmerend effect op de baby.

Het is geen verrassing dat het gehoor na de geboorte al heel goed is ontwikkeld. Het is ongelooflijk, maar baby’s worden geboren met het vermogen om iedere mogelijke spraakklank van alle menselijke talen te onderscheiden. Hetzelfde geldt voor de stem van de moeder. Geluiden die lijken op wat je baby in de baarmoeder waarnam, geven een gevoel van veiligheid. Bij een onrustige baby krijgen ouders dan ook regelmatig het advies om de stofzuiger op de gang aan te zetten of de wasmachine even lekker op volle toeren te laten draaien. Maar ook de favoriete muziek van de moeder doet een belletje rinkelen. Haar lievelingsnummer kan dus niet alleen haarzelf blij maken, maar ook de baby. Er wordt wel beweerd dat klassieke muziek het beste werkt, maar dit komt waarschijnlijk doordat de tonen van Mozart en Bach dezelfde frequentie hebben als de stem van de moeder.

Het gehoor van je baby stimuleren
Je pasgeboren baby heeft dus een duidelijk voorkeur voor jouw stem, maar ook voor wiegenliedjes, muziek, zuivere tonen en monotone tonen, zoals het geluid van een rijdende auto. Iedere communicatie werkt stimulerend voor het gehoor. Dus praat tegen je baby en zeg wat je gaat doen: ‘Zo, ga ik je nu eerst even verschonen en dan gaan we eens even kijken of je honger hebt…’ Baby’s vinden het simpelweg heerlijk om naar de stem van hun ouders te luisteren. Ook voorlezen is dus een geweldige manier om het gehoor en zicht te stimuleren. Door middel van liedjes en versjes leert je baby veel verschillende geluidspatronen, nieuwe woorden en veranderingen in toonhoogte en melodie. Zo wordt al op heel vroege leeftijd de basis gelegd voor lezen, schrijven en zelfs wiskunde. Dus zing vooral veel voor je kind. Ouderwetse versjes en rijmpjes, maar ook zelf verzonnen liedjes. Niet voor niets doet Ozewiezewoze Wiezewalla Kristalla het zo goed.