De hersenen zijn al constant aan het werk en bereiden de baby voor op het leven buiten de baarmoeder. Bij pasgeboren baby’s is de tastzin volop in ontwikkeling. Je herkent het vast: een baby die er minuten over doet om een voorwerp aandachtig te onderzoeken. Door middel van de tastzin bouwen de hersenen circuits in het cerebellum – de kleine hersenen – en de frontale kwabben op. Het cerebellum is verantwoordelijk voor actie en de frontale kwabben voor logisch denken.
Baby’s hechten zich vaak aan een zacht dekentje of een speciaal voorwerp dat psychologische troost en zekerheid biedt als de moeder niet in de directe nabijheid is. Voelen gebeurt niet alleen met de handen. Het hele lichaam werkt mee, niet in de laatste plaats de mond. Als een baby een paar maanden oud is, kan hij zomaar naar een iPhone graaien en deze in zijn mond stoppen. De eerste reactie van ouders is ‘Ho, niet in je mond doen!’ maar juist door op die manier te voelen, leert een baby niet alleen iets over de grootte en de vorm van een voorwerp, maar ook over de smaak, het gewicht, de geur en de temperatuur. Hoe meer baby’s hun handjes gebruiken, des te vaker ze voorwerpen in hun mond zullen stoppen. Het geeft hun nieuwe informatie over de wereld.
De tast van je baby stimuleren
Laat je baby gewoon alles met zijn mond onderzoeken, zolang het maar om veilige materialen gaat. Dus niet chemisch, scherp, te klein en natuurlijk ook geen iPhone. Wat later wordt het ook interessant om met de handjes te voelen. Varieer vooral in de grootte en het materiaal van de voorwerpen. Daarom zijn voelboekjes ook zo populair bij jonge kinderen. En vergeet niet: onder tast valt ook het aangeraakt worden. Dus ook hier geldt: hoe meer geknuffel, gekietel en gewieg, hoe beter.