gezondheidseffecten borstvoeding
 

Ontwikkeling van de reuk

Al ver voor de rest van de zintuigen zich ontwikkelen, kan een baby in de baarmoeder verschillende geuren onderscheiden. Gewoon in het vruchtwater. Om te kunnen ruiken is namelijk geen lucht nodig, alleen geurmoleculen. Dat is overigens ook de reden waarom waterdieren onder water kunnen ruiken. De hersenen van baby’s registreren de verschillende chemische verbindingen die door het vruchtwater zweven of die door de haarbuisjes van het neusslijmvlies dwarrelen.

Kunnen ruiken in de baarmoeder is van groot belang: de eerste geur die een kind leert herkennen, is die van zijn moeder. Een baby weet dus meteen na de geboorte feilloos de geur van zijn moeder te onderscheiden. Dat heeft de natuur zo geregeld om de hechting te bevorderen. Maar denk ook aan borstvoeding. Meteen na de geboorte gebruikt de baby zijn neus al om de tepel van zijn moeder te zoeken. Hierbij gaat de baby af op de geur die bepaalde kliertjes van de tepelhof afscheiden. Hij is heel sensitief voor de geur van moedermelk en is in staat om de melk van zijn eigen moeder te onderscheiden van die van een vreemde.
Ook de geur van een troostvoorwerp, zoals een doekje of zacht speeltje kan vertrouwd zijn. Het biedt je kind een gevoel van troost en veiligheid. Veel kinderen kunnen het dan ook niet waarderen als hun tutteldoekje een goede wasbeurt heeft gekregen. Aan het einde van het eerste jaar kan een baby maar liefst 10.000 verschillende geuren van elkaar onderscheiden. Prettige geuren zoals die van verse bloemen of vers gebakken cake, kunnen het immuunsysteem een oppepper geven en je baby blijer maken.

De reuk van je baby stimuleren
Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: knuffelen is heel, heel belangrijk, ook voor de ontwikkeling van de reuk. Je kunt bijvoorbeeld ook wat moedermelk op een doekje sprenkelen dat dicht bij je baby ligt. Dat ruikt vertrouwd en geeft een veilig gevoel. Voor oudere baby’s kan een bezoekje aan de supermarkt worden gebruikt als een groot ‘ruikspel’. Zij kunnen daar ruiken aan kruiden, fruit, groente. Ook bij de overgang naar vaste voeding vanaf ongeveer zes maanden speelt de neus een grote rol.