In Nederland wordt 90 procent van de kinderen geboren via een natuurlijke bevalling. De overige baby’s komen ter wereld via een keizersnede. Een keizersnede vindt in Nederland altijd plaats om medische redenen, je kunt er dus niet zelf voor kiezen. Ook niet als je bang bent dat een vaginale bevalling te veel pijn doet of de boel onherstelbaar beschadigt. Je kunt op veel manieren vaginaal bevallen: in bed, op een baarkruk, op je knieën op de grond, of in bad. >>Lees meer over baringhoudingen.
Praat over de bevalling met ervaringsdeskundigen, lees de ervaringen van anderen in bladen en boeken en maak de keuze die bij je past. De verloskundige kan je helpen je weg te vinden in het woud van informatie. Hou er wel rekening mee dat tijdens de bevalling alles opeens heel anders kan lopen en dat de verloskundige of de gynaecoloog door omstandigheden niet altijd rekening kunnen houden met je wensen. Het kan gebeuren dat er toch voor een keizersnede moet worden gekozen. Sommige vrouwen vinden dat heel verdrietig en voelen dat als een falen. Maar soms is er geen andere oplossing mogelijk. Veiligheid van moeder en kind staat altijd voorop. Bevallen is geen kleine lichamelijke ingreep. Het kan een kwestie van leven en dood zijn. De medische keuzes die gemaakt worden, zijn veelal nodig om de veiligheid van jou en je baby te waarborgen. Uiteraard heb je het recht om zelf te bepalen wat er gebeurt en zullen de medici jou en je partner moeten betrekken bij alle overwegingen die zij maken. Je bent geen lijdend voorwerp bij de bevalling: je bent samen met alle professionals een team. Ze mogen dus niet zomaar met jou of je baby doen wat ze willen.
Praat over de eventuele gevoelens van angst met anderen. Door er over te praten met je partner, de verloskundige, de gynaecoloog, vriendinnen en anderen, kun je alles emotioneel op een rij zetten en ben je beter in staat om de beslissingen te nemen die bij jou passen.