leren delen
 

leren delen do en don’t

Al zijn lievelingsspeelgoed in een eigen kratje. 

Doen! Het leek zo’n goede oplossing: je kind vertellen dat het speelgoed in huis van iedereen is en dat andere kinderen er dus ook mee mogen spelen. Toch krijst hij als anderen aan zijn auto’s zitten. De oplossing: doe dat lievelingsspeelgoed in een kratje en zet het weg als er andere kinderen komen spelen. Op die manier voorkom je ruzies. Want hij weet dat het speelgoed waaraan hij zo gehecht is, veilig is.

Wat hij niet wil delen uit zijn handen rukken.

Niet doen! Wil je kind zijn kiepwagen niet delen met een ander kind? Grijp in. Maar vooral niet door het speelgoed uit zijn handen te rukken en aan het andere kind te geven. Beter is het om zijn handje te pakken en te zeggen: ‘We geven de auto niet weg, hoor. Pieter vindt dat jouw auto goed kiept. Hij wil hem even vasthouden en het uitproberen. Zo…en nu krijg jij hem weer terug.’

Workshop Kinderruzies

Als het niet willen delen tot veel ruzies leidt: Ruzies thuis, op de crèche of op het schoolplein blijven langer doorgaan als er volwassenen in de buurt zijn. Nieuwsgierig naar andere manieren om met ruzies om te gaan en of wil je informatie afgestemd op de leeftijd van je kind? Er bestaan workshops Kinderruzies. Kijk voor meer informatie op www.deopvoeddesk.nl.

>>Lees meer over het aanleren van de kunst van het leren delen.