kinderstoel

Zodra je kind goed rechtop kan zitten, is het tijd voor een kinderstoel. De kinderstoel zal tot de leeftijd van drie jaar waarschijnlijk veel gebruikt worden. Bijna alle ongelukken met kinderstoelen worden veroorzaakt doordat een kind uit de stoel probeert te klimmen. Zet daarom je kind altijd vast met een gordel. Let er bij aankoop op dat er een gordel in de stoel aanwezig is. Het is belangrijk dat de gordel makkelijk vastgemaakt en versteld kan worden. Als dit lastig gaat is de neiging groot om de gordel achterwege laten. Test dit in de winkel. Naast een gordel om de heupen moet er ook een kruisbandje aanwezig zijn. Dit voorkomt dat je kind onderuit kan glijden. De gordels moeten van zacht en stevig materiaal gemaakt zijn. En dan nog: laat een kind nooit alleen achter in de stoel, zelfs niet wanneer het in de gordels vast zit.

Waar moet je verder op letten?
• Het frame moet in zowel voor-, zij- als achterwaartse richting stabiel zijn. Test dit in de winkel door in alle richtingen even tegen de stoel aan te leunen.
• Als je voor een stoel met een eetblad kiest, check dan of die stevig aan de stoel is bevestigd en niet door kleine peuterhanden kan worden losgemaakt.
• De stoel moet een rechte rugleuning hebben.
• Aan de stoel mogen geen onderdelen zitten waar vingers tussen beklemd kunnen raken of waar je kind zich aan kan snijden.
• Zet een eventuele voetensteun zo, dat de voetjes wel steun hebben, maar je kind er niet op kan staan. Als de voetensteun niet verstelbaar is, kijk dan of die eraf kan. • Als je voor een opklapbaar model kiest, check dan altijd of die extra beveiligd is.
• Zet de kinderstoel zo, dat je kind zich niet tegen de tafel of muur kan afzetten, waardoor het met stoel en al kan omvallen.