kinderopvang

Als je na de bevalling wilt blijven werken zul je kinderopvang moeten regelen. Wil je een oppas aan huis of wil je dat je kind juist met andere kinderen kan spelen? Wil je minder gaan werken of stelt oma haar deuren open? Waar kies je voor?

Kinderdagverblijf

Op het kinderdagverblijf worden kinderen vanaf zes weken tot vier jaar opgevangen. De meeste kinderdagverblijven hebben een speciale babygroep en zijn op weekdagen van 8.00 tot 18.00 uur open. Je kunt kiezen voor een halve of een hele dag opvang.
Op www.kinderopvangnet.nl vind je lijsten met kinderdagverblijven op postcodegebied. Breng, voordat je tot inschrijving overgaat, een bezoek aan een paar dagverblijven en onderwerp ze aan een kritische blik. Is het er schoon? Hoeveel kinderen bevinden zich in een ruimte? Kijk ook naar de vele regels, het pedagogische opleidingsniveau van de leidsters en bijvoorbeeld de aanpak. Op www.boink.info staat uitgebreid beschreven waar je zo al op letten moet.
De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van je inkomen en het aantal uren dat je werkt. De hoogte hangt ook af van het aantal kinderen dat naar de opvang gaat, het aantal uren opvang en de uurprijs. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken. Zo kun je zien hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt krijgen.

Gastouder

Het woord zegt het al: een gastouder vangt kinderen thuis op. Dat mogen er maximaal zes zijn, inclusief de eigen kinderen. Ideaal als je opvang in huiselijke sfeer zoekt. Om de kwaliteit van de gastouderopvang te garanderen heeft de overheid kwaliteitseisen opgesteld. Alleen gastouders en gastouderbureaus die voldoen aan deze kwaliteitseisen worden opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). In de gastouderopvang is het vaak mogelijk om per afgenomen uur te betalen. Bovendien ligt de uurprijs vaak lager dan bij kinderdagopvang.
Meer weten? Via www.rijksoverheid.nl kun je doorklikken naar kinderopvang, waar je de regels ten aanzien van gastouders kunt vinden. Als de gastouderopvang geregistreerd is bij het LRK, kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.

Oppas aan huis

Je kind wordt in zijn eigen omgeving opgevangen. Het fijnste is natuurlijk als een bekende, denk aan oma of de dochter van een goede vriendin, komt oppassen. Maar soms zit dat er niet in. Op internet staan verschillende bemiddelingsbureaus, maar er zijn ook sites zoals www.zoekoppas.nl of www.oppassen.nl waar vraag en aanbod met elkaar in contact worden gebracht. Laat de oppas de eerste keer zeker een uur eerder komen, dan kun je de tijd nemen om kennis te maken en alles rustig door te nemen. Volg altijd je intuïtie: het moet wel echt klikken tussen jullie. Spreek van tevoren een duidelijke uurprijs af. Als je opvang aan huis hebt, kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

De Sandwich

Misschien willen jullie allebei minder werken. Het is handig als je vooraf precies weet wat de financiële gevolgen hiervan zijn. Met welke regelingen krijg je dan te maken? En wat is belastingtechnisch het gunstigst? Bij zes procent van de tweeverdieners werken beide partners parttime.
Kijk voor meer informatie op Nibud.nl. Op de site van het Nibud staat ook een rekentool, waarmee je eenvoudig verschillende opties kunt berekenen.