kolven
 

kijk op kolven

Je hebt ze in allerlei soorten, maten en prijzen: kolven. Het ruime aanbod maakt kiezen niet altijd eenvoudig. Waar moet je op letten als je een kolf wilt kopen? En dan nog iets anders: het kolven zelf vereist in het begin best een beetje handigheid. Laat je hierdoor niet afschrikken. Om de kneepjes van het kolven onder de knie te krijgen, kun je altijd een korte cursus volgen.

Tijdens je zwangerschap weet je niet hoe de borstvoeding zal gaan verlopen. Daarom wordt geadviseerd om pas na de geboorte van je kind een kolfapparaat te kopen. Dat moment is nu waarschijnlijk onderhand aangebroken. Laat je eerst goed informeren bij een borstvoedingorganisatie of een lactatiekundige voordat je er eentje aanschaft. Zij kunnen je adviseren welke kolf bij jouw situatie past en waar je die kan kopen. Zoiets als de beste kolf bestaat dus niet. De juiste kolf is een kolf waar jij je het prettigst bij voelt. Welk type dat is, enkelzijdig of dubbelzijdig, hangt af van verschillende factoren. Ben je niet van plan vaakte kolven en is je melkproductie goed? Dan kan een enkelzijdige kolf een prima oplossing zijn. Moeders die vaak moeten kolven, hebben meer baat bij een dubbelzijdige elektrische kolf. Het kolven gaat sneller, je verzamelt eerder meer melk en ook je melkproductie wordt gestimuleerd. Je hebt ze in allerlei soorten, maten en prijzen: kolven. Het ruime aanbod maakt kiezen niet  altijd eenvoudig. Waar moet je op letten als je een kolf wilt kopen? En dan nog iets anders: het kolven zelf vereist in het begin best een beetje handigheid. Laat je hierdoor niet afschrikken. Om de kneepjes van het kolven onder de knie te krijgen, kun je altijd een korte cursus volgen. Er is een groot scala aan tweedehands kolven, die op internet of door je eigen familie en vriendinnen worden aangeboden. Het lijkt voordelig, maar er kleven nadelen aan. Vaak is het systeem verouderd: bij sommige kolven raakt namelijk het motortje op. Maar ook uit hygiënisch oogpunt is een tweedehands kolf af te raden. Er zijn kolven waar melk in het motorhuis terecht kan komen. En ook de slangetjes zijn niet bij iedere kolf even goed te reinigen. Conclusie? Koop een nieuwe kolf, want los van optimale hygiëne weet je dan ook zeker dat het een kolf is die bij jou past.

Kwestie van leren

Als je wilt gaan kolven, is het belangrijk om te wachten tot de borstvoeding goed loopt. Meestal is dat zo’n vier tot zes weken na de bevalling het geval. Hoe vaak en veel je wilt kolven, hangt helemaal af van wat je gaat doen. Wanneer je met twaalf weken weer aan het werk gaat, zal je  wellicht fanatieker aan de slag gaan dan wanneer je alleen maar wat achter de hand wilt hebben voor een avondje naar de bioscoop. Kolven moet je leren en vereist in het begin best wat handigheid. Ook je baby moet wennen aan het drinken uit een fl es. Als je tijdig begint, kunnen jullie allebei oefenen. Kolf bijvoorbeeld na de ochtendvoeding wat af, de meeste moeders hebben dan wat meer melk. Je kunt ook een extra kolfmoment inlassen tussen twee voedingen in, zo kolf je elke dag op een vast tijdstip. Op die manier kun je alvast een voorraad aanleggen in de vriezer. Je kunt ook kleine voorraadjes invriezen en die later samenvoegen tot een grotere voeding. Invriezen kan tot 24 uur na kolven. Schrijf altijd de datum en de hoeveelheid op het zakje of het flesje. Tussendoor kolven betekent niet dat je baby bij de volgende voeding te weinig binnenkrijgt: kolven stimuleert juist de melkproductie. Als je een ruime melkproductie hebt, hoef je niet bang te zijn dat die te veel gestimuleerd wordt: één keer per dag kolven is geen enkel probleem. Geef regelmatig  een flesje, zodat je baby went aan de speen. Blijf oefenen ook al heeft je baby het drinken uit een fles onder de knie. Je hoeft trouwens geen hele voeding te geven, een klein beetje tussendoor is voldoende. Houd er wel rekening mee dat een hongerige baby meestal geen zin heeft om iets nieuws uit te proberen. Ontdooi altijd de oudste melk eerst door het achterin de koelkast of in een bakje met warm water te zetten. Ontdooide melk kun je niet langer dan 24 uur bewaren. Melk die overblijft na een voeding moet je weggooien.

Cursus

Sommige vrouwen ervaren kolven als iets tegennatuurlijks en zien er erg tegen op. Daarom hebben veel lactatiekundige praktijken en borstvoedingsorganisaties kolfcursussen in het leven geroepen. Op zo’n bijeenkomst krijg je onder meer informatie over het afkolven en bewaren van moedermelk. Ook krijg je tips over welke kolf het meest geschikt voor je is. Afgezien van allerlei praktische informatie, is het meer dan prettig om ervaringen met andere moeders uit te wisselen. Vaak is het maar wat fijn om te horen dat je niet de enige bent die er huizenhoog tegen opziet om op je werk te kolven. Een kolfcursus duurt meestal een avondje en het sterkt je in je voornemen borstvoeding en werk te  combineren. Kortom, zeker het proberen waard.

>>Ervaringen met kolven.

>>Hoelang kun je moedermelk bewaren.

>>Adviezen over kolven.

>>Weetjes over kolven.

>>Lees meer over borstvoeding.