Jonge kinderen eten structureel ongezond

Het dieet van peuters en kleuters voldoet niet aan de maatstaven van een gezond voedingspatroon. Ze eten te veel eiwitten en te weinig vezels. Belangrijke oorzaak is dat moeders te vroeg van borstvoeding overstappen op het geven van de fles.

Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van onderzoeker Koen Huysentruyt van de Vrije Universiteit Brussel, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in de European Journal of Nutritione. Eetgewoontes op jonge leeftijd resoneren een leven lang. Toch staat onze kennis over de eetgewoontes van peuters en kleuters nog in haar kinderschoenen. Daarom legde een VUB-onderzoeksteam de eetgewoonten van representatief geselecteerde Belgische peuters en kleuters op hun bord.

Bevindingen
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen te veel energie en, vooral, eiwitten krijgen toegediend. Tegelijkertijd eten ze te weinig vezels en, vooral, vetten. Gedurende de twee eerste levensjaren is melk de belangrijkste voedingsbron. Terwijl het een goede bron van vetten is, bevat melk, zeker wanneer van koeien afkomstig, ook veel eiwitten. En wanneer eiwitten goed zijn voor meer dan vijftien procent van de energie-inname, kunnen er op den duur gezondheidsproblemen optreden.

Gaandeweg eten kleuters meer en meer met volwassenen mee. Dan beginnen ook gebak en snoep een substantiële bijdrage te leveren aan de geconsumeerde hoeveelheid energie en macronutriënten. Een en ander draagt vaak niet bijdraagt aan een gezond voedingspatroon.

Langer moedermelk, minder zoet
Het team onder leiding van dokter Huysentruyt denkt dat kleuters langer de borst geven ervoor kan zorgen dat ze gezonde hoeveelheden energie en eiwitten tot zich nemen. Bij kinderen die borstvoeding ontgroeid zijn, zou individueel voedingsadvies ouders kunnen helpen bij het handhaven van gezondere voedingspatronen.

Energy and macronutrient intakes and adherence to dietary guidelines of infants and toddlers in Belgium