relatiepsychologe
 

invloed van kinderen op je relatie

Het is voor veel stellen de ultieme kers op de taart: een kind. Maar wat blijkt? Eenderde van de stellen met kinderen gaat nog voor het oudste kind drie jaar is uit elkaar. Wat gaat er verkeerd? En hoe kan het beter? “Opvoeden doe je als team, niet als individu.”

opvoeden en relatiestrubbelingen

Risette Boswerger, relatiepsycholoog, krijgt wekelijks zo’n dertig cliënten over de vloer, waarvan bijna de helft voor relatietherapie. Natuurlijk, ze kloppen niet bij haar aan met klachten over de invloed van hun kind op de relatie. Maar wat Boswerger wel opvalt: veel jonge ouders lijken niet de juiste inschatting te maken van hoe het is om kinderen te hebben.

“Ze denken simpelweg: leuk, kinderen. Maar kinderen zijn niet altijd leuk. De impact van een kind is enorm. Het begint er al mee dat bij de vrouw het lichaam behoorlijk verandert. Door onzekerheid over het lichaam of door vermoeidheid kan de zin in seks minder worden. Soms kan alleen al de gedachte aan je kind de zin in seks wegnemen.”

Overigens valt het Boswerger op dat mannen eigenlijk nooit klagen dat hun vrouw er na de bevalling anders of minder aantrekkelijk uitziet, hoewel veel vrouwen daar juist over tobben. “Ik hoor wel: ik vind het jammer dat ze minder zin heeft.” Naast de post- bevallingsperikelen kan het daadwerkelijke opvoeden voor relatiestrubbelingen zorgen. Want ook al ben je het eens over wat er wel en niet mag, dan nog kan de vorm of de toon waarop je je kind toespreekt, bij de ander voor irritatie zorgen.

Zo had ik hier een stel waarvan de man zich vreselijk ergerde aan de emotionele manier waarop zijn vrouw hun zoontje van vier corrigeerde. Eigenlijk voel je dan al aan dat er meer aan de hand is. Tijdens de therapie kwam naar boven dat zij een diep gevoel van wantrouwen tegenover hem had, omdat hij jaren ervoor een keer was vreemd gegaan. Zij voelde zich nog steeds onzeker en niet gewaardeerd. En hij trok zich terug. De communicatie tussen hen werd steeds ingewikkelder. Dit alles was al in gang gezet voor ze hun eerste kind kregen, maar door kinderen wordt alles op scherp gezet. In dit geval ging zij haar verdriet en woede afreageren op hun zoontje.

“Het klinkt heel heftig ‘afreageren’, maar als jij flink gespannen bent en je kind is aan het dreinen, reageer je heel anders dan wanneer je lekker in je vel zit. Als je partner daar dan weer van schrikt en je geërgerd aanspreekt op je gedrag, wordt de situatie er niet beter van.”

Wat Boswerger maar wil zeggen: kinderen zijn vaak maar een onderdeel van het geheel. Maar juist omdat kinderen zo dicht bij je staan, raakt elk puntje van kritiek je extra hard en ben je veel minder toegeeflijk.

Lees meer over de invloed van kinderen op je relatie.

Lees meer over relaties.

Risette Boswerger is als relatiepsycholoog werkzaam bij Direct-psycholoog.