hygiene tijdens zwangerschap
 

hygiëne tijdens zwangerschap

Geen beter excuus om negen maanden lang geen huishoudelijk werk te doen dan de zwangerschap. Helaas, de realiteit laat dat niet toe. Ook na de geboorte van je baby is een goede hygiëne belangrijker dan ooit, want pasgeborenen zijn sneller vatbaar voor infecties. hoe houd je het huis schoon en beperk je het risico op ziekmakende bacteriën en virussen?

wc

De wc moet je geregeld schoonmaken, vooral de wc-bril kan een broeinest van bacteriën zijn. Helemaal in de kraamperiode ben je gevoelig voor infecties, ook na het vertrek van de kraamverzorgende. Heb je toevallig twee toiletten in huis, reserveer er dan eentje helemaal voor jezelf. Andere gezinsleden en het bezoek kunnen van de andere wc gebruikmaken. Vergeet bij het schoonmaken, zeker van de wc en badkamer, de belangrijkste bacteriebronnen niet: deurknoppen, het kraantje, de lichtschakelaars en niet in de laatste plaats de spoelknop. Vervang dagelijks het handdoekje bij het fonteintje. Tegenwoordig heb je allerlei soorten schoonmaakdoekjes die snel en effectief zijn. En omdat je ze weggooit is dat veel hygiënischer. Ben je geen voorstander van wegwerpdoekjes, dan kun je schoonmaakdoekjes in verschillende kleuren gebruiken: geel voor de wc, groen overig sanitair, blauw voor de keuken…

badkamer

Het regelmatig schoonmaken van de badkamer is belangrijk. Douchen, haren wassen, tandenpoetsen: je doet het allemaal in de badkamer. Omdat de ruimte vochtig en warm is, is het een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Ventileer de badkamer daarom goed. De douche, het bad en de wastafel kun je gewoon schoonmaken met allesreiniger. Vergeet niet regelmatig de tegels te soppen. Om niet uit te glijden heb je wellicht een douchemat. De mat wordt vaak nat achtergelaten, waardoor de kans op schimmel groot is. Om te voorkomen dat zich schimmel op de mat ontwikkelt, moet je hem iedere week grondig schoonmaken.

vergeet me niet

In feite moet je alles in huis waar je met je handen aan zit regelmatig schoonmaken: vergeet dus niet de trapleuning, de telefoon, de afstandsbediening, het toetsenbord van je computer en de deurknoppen.

stof

Ook in stof op de vloer komen ziekmakende bacteriën voor. Dat stof dwarrelt op als bijvoorbeeld de deur opengaat of als iemand door de kamer loopt, waardoor eventuele ziekteverwekkers vrij in de lucht komen. Als je baby in de box of op een speelkleed ligt, ademt hij dit onbedoeld in. Stofzuig daarom regelmatig. Bij hooikoorts, eczeem of astma kun je het beste een stofzuiger met speciale filters gebruiken. Het kan geen kwaad om een keer extra de dweil door het huis te halen.

veilig opbergen

Maak er vanaf het begin een gewoonte van om schoonmaakmiddelen veilig op te bergen. Je baby kan er nu nog niet bij, maar binnenkort begint de ontdekkingstocht langs alle kasten en deuren. Schoonmaakproducten horen dus niet langer thuis in het gootsteenkastje, maar altijd op veilige hoogte of achter slot en grendel, ook al zitten er kindveilige doppen op. Wat veel mensen onderschatten is het gevaar tijdens het schoonmaken zelf: een emmertje met sop of een schoonmaakproduct in een kleurrijke verpakking kunnen ontzettend aanlokkelijk zijn voor kleine kinderen. Berg ook capsules met vloeibaar wasmiddel veilig op. De felgekleurde plastic bolletjes zien er buitengewoon aantrekkelijk uit voor kinderen. Afgelopen jaar deden zich bijna tweehonderd gevallen van vergiftiging of oogirritaties voor.