Hoe kies je de achternaam van je kind?

Je kunt voor je eerste kind de achternaam van de vader óf die van de moeder kiezen. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen. Dit is om de eenheid van de familienaam te behouden. De keuze kun je voor de geboorte of tijdens de geboorteaangifte alleen laten vastleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Let op: jullie moeten hier samen bij aanwezig zijn.

Automatisch
Wanneer je niet aangeeft welke achternaam je voor je kind kiest, wordt dit automatisch gekozen. Dit hangt af van uw gezinssituatie:

Getrouwde of geregistreerde ouders van verschillend geslacht (heterostellen)
Je kind krijgt automatisch de achternaam van de vader.

Ongetrouwde ouders van verschillend geslacht (heterostellen)
Je kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat het kind de achternaam van de vader krijgt, dan moet hij het kind erkennen. De keuze voor de achternaam van het kind vindt plaats bij de erkenning. Daarvoor moet je samen in persoon verschijnen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Erkenning is mogelijk voor de geboorte, tijdens de aangifte van de geboorte of op een later moment na de geboorte.

Ouders van hetzelfde geslacht (2 mannen)
Adopteer je met een andere man een kind, dan kun je de achternaam van een van jullie beiden kiezen. Voorwaarde is wel, dat het jullie eerste kind is. Als dat niet het geval is, krijgt het kind dezelfde naam als de andere kinderen. De naamskeuze vindt plaats ter gelegenheid van de adoptie bij de rechter.

Ouders van hetzelfde geslacht (2 vrouwen)
Als twee getrouwde of geregistreerde vrouwen een kind krijgen, geldt het volgende:
De moeder wordt zwanger door een onbekende donor in de zin van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Het kind krijgt de naam van de duomoeder. Maar alleen als de moeder automatisch juridische ouder wordt bij de geboorte. Ze kunnen ervoor kiezen dat het kind de naam van de biologische moeder krijgt.
De moeder wordt zwanger door een bekende donor en de duomoeder erkent het kind. Het kind krijgt de naam van de biologische moeder. Via naamskeuze is het mogelijk dat het kind de naam van de duomoeder krijgt.

Achternaam kind bij nieuwe partner
Heb je een kind uit een vorige relatie en krijg je met een nieuwe partner een kind? Dan hoeft dit kind niet dezelfde achternaam te krijgen als zijn halfbroer of halfzus. Want juridisch gaat het niet om een kind van dezelfde ouders.

Bron: Rijksoverheid