hoe hygienisch ben jij
 

hoe hygienisch ben jij

Doe de hygiëne-test! Schrijf je keuzes per antwoord op een papiertje. Tel je scores op en scroll op deze pagina naar beneden voor jouw uitslag.

bereken je punten1*Ik
A was mijn handen niet, alleen als ik douche
B was mijn handen tien keer per dag
C was mijn handen voor en na verschonen en toiletbezoek

2*Ik
A was mijn handen met desinfecterende zeep
B was mijn handen met water en zeep
C was mijn handen met water

3*Ik
A maak de wc een keer per twee weken schoon
B maak de wc na elk bezoek schoon met desinfectiemiddel
C maak de wc om de dag schoon

4*Ik
A snuit in een papieren zakdoek, gooi die weg en was mijn handen
B snuit mijn neus boven de wasbak en was dan m’n handen met een desinfecterende gel
C snuit in een zakdoek, die ik in mijn zak bewaar

5* Mijn kind
A gaat 2 keer per dag in bad
B gaat 1 keer per dag of om de dag in bad
C gaat in bad als ik daar zin in heb

6* Kraambezoek
A moet het zelf weten, ik let er niet op
B moet handen wassen voordat ze baby vasthouden
C moet handen wassen bij binnenkomst

7* Een luier verschonen
A doe ik op een schone commode waarna ik de wegwerpluier in een plastic zak stop
B doe ik altijd voor en na de voeding
C doe ik eigenlijk overal, ook weleens in de keuken

Bekijk hier hoe hygiënisch jij bent

Tussen de 1 en 20 punten: SMETVREES
Jij bent heel schoon, op het smetvrezerige af. Laten we vooropstellen dat smetvrees een ziekte is, een dwangneurose. Alleen een psychiater kan vaststellen of je dat werkelijk hebt. Op zich is er niets mis met heel schoon zijn, maar pas op dat het je leven niet gaat beheersen. Ga je niet naar bepaalde plekken toe omdat je het te vies vindt of vertoon je anderszins onaangepast gedrag? Ben je veel tijd kwijt met schoonmaken en orde scheppen? Als het de spuigaten uitloopt met je gevoel voor hygiëne ben jij meestal niet degene die het opvalt: je omgeving zal er wat van zeggen. Neem dat serieus.

Tussen 20 en 55 punten: GEWOON SCHOON
Jij hebt gevoel voor hygiëne zonder dat je er te veel mee bezig bent. Je bent je bewust van bepaalde gevaren en ontwijkt die waar mogelijk. Ga zo door.

Tussen 55 en 70 punten: SLODDERVOS
Jij vindt het moeilijk om je omgeving schoon te houden. Misschien is hygiëne voor jou wel een vies woord. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen maatstaven, maar goede hygiëne kan veel problemen voorkomen, vooral met kleine kinderen in de buurt. Een koortslip is voor een baby bijvoorbeeld heel gevaarlijk. Ook andere vervelende virussen en bacteriën kunnen baby’s heel ziek maken. Virussen verspreiden zich heel makkelijk als je je handen niet wast en je omgeving niet schoonhoudt. Natuurlijk kun je niet alles voorkomen, maar wel iets. Was altijd je handen na het verschonen van de luier, na toiletbezoek en voor het eten(geven).