gezondheidseffecten borstvoeding
 

gezondheidseffecten van borstvoeding

Lactatiedeskundigen horen regelmatig terughoudendheid van moeders bij hun keuze om borstvoeding te gaan geven. Verkeerde voorlichting en allerhande fabels maken van borstvoeding een beladen onderwerp. Het ‘natuurlijke van borstvoeding is niet meer vanzelfsprekend’.

wat zijn de gezondheidseffecten van borstvoeding?

Onderstaande weetjes zijn samengesteld door lactatiekundige Simone Compier. Zij is eigenares en kraamzorgbureau en borstvoedingpraktijk Mammae Mia in Amsterdam. Als docent geeft zij regelmatig gastlessen aan de Hogeschool in Utrecht voor lactatiekundigen in opleiding en aan het ROC van Amsterdam voor aankomende kraamverzorgenden.

> Moedermelk zit vol antistoffen, waardoor een baby die borstvoeding krijgt beter beschermd is tegen maagdarminfecties als diarree en spugen, ontstekingen aan de luchtwegen, oren en urinewegen.

> Moedermelk verandert steeds van samenstelling en smaakt iedere keer anders. Dat is natuurlijk erg lekker voor je kind.

> Als er allergie in de familie zit, heeft moedermelk hoe dan ook de voorkeur. De verschijnselen zullen minder zijn en zich meestal later openbaren.

> Moedermelk is gemakkelijk te verteren en wordt daardoor beter verdragen.

> Het beperkt de kans op wiegendood

> De kans om later overgewicht te krijgen wordt verminderd.

> Borstvoeding bevordert de cognitieve en motorische ontwikkeling van kinderen.

> Het drinken aan de borst bevordert een goede kaakontwikkeling.

> Moedermelk heeft altijd de juiste temperatuur en is direct beschikbaar.

> Het is ook nog eens goedkoop en milieuvriendelijk.

> Als je borstvoeding geeft, ben je na zes maanden meestal weer terug op je eigen gewicht, zonder dat je daar extra moeite voor hoeft te doen.

> Zelf heb je minder kans om botontkalking of reumatoide artritis te krijgen. Ook de kans om voor de menopauze eierstokkanker te krijgen wordt door het geven van borstvoeding kleiner.