gezonde vetten

Bij gezond eten denk je al gauw aan weinig vet: van vet word je immers dik. Maar vet van het menu schrappen is onverstandig, helemaal in de kraamperiode. Smeervet en bereidingsvet zijn belangrijke bronnen van vitamine A en D. Het gaat er vooral om dat je goed vet gebruikt. Goede vetten vind je in zachte en vloeibare vorm, zoals zachte halvarine uit een kuipje of vloeibare bak- en braadolie. Goede vetten leveren essentiële vetzuren. Helemaal als je borstvoeding geeft, zijn die vetzuren belangrijk. Via de moedermelk komen ze bij de baby terecht. In het bijzonder het omega-vetzuur DHA en het omega 6-vetzuur AA zijn goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de ogen en de hersenen van je baby. Besmeer je brood daarom altijd met halvarine, ook als er smeerbaar beleg op zit en gebruik bij het bakken en braden altijd vloeibaar vet. Omdat in vis ook die gezonde vetzuren zitten, wordt aangeraden om twee maal per week vis eten.