Geen schermtijd voor baby’s

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert dat baby’s tot één jaar oud geen schermtijd hebben. Dat staat in het rapport Guidelines on physical activity, sedentary behavior and sleep for children under 5 years of age. Ook voor peuters is het belangrijk om schermtijd te beperken tot maximaal zestig minuten wanneer ze twee tot vier jaar oud zijn. Onder de schermtijd verstaat de WHO tijd die iemand passief naar entertainment kijkt op een beeldscherm, zoals een tv, tablet of mobiele telefoon. Een uitzondering hierop is actieve schermtijd, bijvoorbeeld een spel op een scherm waarbij fysieke activiteit is vereist.
Passieve schermtijd heeft volgens onderzoek van de WHO een negatief effect op de cognitieve of motorische ontwikkeling, psychosociale gezondheid en verhoogt de kans op overgewicht. Ook slaapt een baby minder wanneer hij ’s avonds voor een scherm zit.
Als een baby toch passief zit, bijvoorbeeld in een wandelwagen, autostoel of bij de ouders op de rug, dan is voorlezen of verhaaltjes vertellen door de ouder of verzorger een beter alternatief. Tot slot adviseert de WHO dat de combinatie van veel bewegen, lang genoeg slapen en zo min mogelijk schermtijd het beste zijn voor de gezondheid.
Bron: WHO