bang voor de tandarts
 

gaatjes in het melkgebit

Als je de cijfers mag geloven komen gaatjes in het melkgebit redelijk vaak voor. Sima kan dit alleen maar beamen: “Ik krijg regelmatig kinderen van wie het gebit er slecht aan toe is. Als ouders er bijtijds bij zijn en het gaatje nog heel erg klein is, kan volstaan worden met goede verzorging. Is het gaatje groter, dan zal ik het moeten boren. Ook dan leg ik het kind precies uit wat ik ga doen en waarom. ‘Ik ga jouw zieke tand weer beter maken en dat gaan we samen doen. Jij houdt de afzuiger vast en ik ga iets kriebelen op je kies. Je voelt het een beetje trillen en zo maak ik je kies schoon en dat doe ik maar twee tellen. Na elk twee tellen krijg je pauze van me.’ Terwijl ik bezig ben tel ik hardop tot twee en stop daarna. Zo weet het kind dat het kort duurt en wat hij kan verwachten. Hoe ik het breng is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van het kind. Het boren gaat onder verdoving. Voordat ik met behandelen begin, smeer ik meestal een crème op het tandvlees waardoor het al een beetje gevoelloos wordt, daarna geef ik het prikje. Wat ik druppels of slaapwater noem. Na afloop breng ik op het ‘schone’ gaatje meestal wat kunsthars aan, zodat het goed beschermd blijft. Het allerbelangrijkste is dat ouders zich na de behandeling goed aan de poetsinstructies houden en opletten met eten en drinken. Poetsen van een kleine kindermond moet zorgvuldig gebeuren en je moet ook de kiezen achter in de mond niet vergeten. De meesten geven daar gehoor aan en zijn vanaf dat moment een stuk oplettender, maar er zijn er bij die niet willen luisteren.”

“Bij twee- of driejarigen met een zwaar verwaarloosd gebit, is de behandeling vaak verstrekkender. Heel jonge kinderen met veel gaatjes kunnen namelijk alleen onder narcose worden behandeld. Heel erg ingrijpend, niet in de laatste plaats voor de ouders zelf. Een klein hummeltje zien bijkomen deren vinden die blauwe lamp op hun hand heel apart: ze houden van robots en andere ruimtewezens en dan is zo’n blauwe ‘laser’ wel héél bijzonder. Sealen doet geen pijn, maar kost wel even tijd, dus las ik onderwijl pauzes in. Kinderen mogen zelf kiezen of ik in de boven- of onderkaak begin. Ik laat ze ook zelf dingen doen, zoals het afzuigen van speeksel. Op die manier krijgen ze het gevoel dat ze het zelf onder controle hebben.”

Het risico op cariës en tandbederf wordt door sealen een stuk kleiner. Maar aan sealen kleeft ook een nadeel.“Veel ouders zijn dan in de  veronderstelling dat ze minder aandacht hoeven te besteden aan de gesealde kiezen. Maar niets is minder waar: ook gesealde kiezen moeten grondig worden gepoetst.”

cijfers over gaatjes in het melkgebit

Van alle vijfjarigen heeft 41 procent gaatjes in het melkgebit. Van alle elfjarigen heeft 20 procent geen gaaf blijvend gebit. En van de  zeventienjarigen heeft 61% gaatjes in het gebit. Oorzaak? Te veel snoepen en slecht poesten. Veel ouders vinden het verbieden van snoep best lastig en hebben ook geen zin in dagelijks terugkerende poets-ruzies. Bron: Signalement Mondzorg 2013, CVZ

>>Lees meer over voor het eerst met je kind naar de tandarts

>>Koop de Why’s special over tandjes, inclusief gratis tandenborstel