Whys - Independer
 

Een op de vijf jonge moeders overvallen door rekeningen

Zwangere weet vaak niet van eigen bijdrage bevalling of kraamzorg

Een op de vijf zwangere vrouwen is niet op de hoogte van alle kosten die komen kijken bij een vrijwillige bevalling in het ziekenhuis en wordt achteraf verrast door de rekening. Een even groot aantal weet ook niet dat er nog een eigen bijdrage is verbonden aan de kraamzorg. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 2800 zwangere en net bevallen moeders via Why’s, uitgever van boeken en specials voor aanstaande en jonge ouders, in opdracht van vergelijkingssite Independer.nl.

Ongeveer 80 procent van de baby’s in Nederland wordt volgens cijfers van het CBS in het ziekenhuis of een geboortehuis geboren. Wie vrijwillig in het ziekenhuis bevalt (en dus niet op medische indicatie), betaalt hiervoor een eigen bijdrage van een paar honderd euro (verschilt per ziekenhuis). De eigen bijdrage in een geboortecentrum is 357,84 euro. Dit komt voor rekening van de kersverse ouders. Wie dit weet kan daar geld voor opzij zetten, of zich bijverzekeren. Maar voor 21 procent komt deze kostenpost na de geboorte van hun eerste kindje dus onverwacht. “Wij hoorden pas achteraf dat we dit zelf moesten betalen”, geeft een van de onderzochte vrouwen aan.

Ook kraamzorg is zo’n verrassing. Van de onderzochte vrouwen wist bijna een kwart (24 procent) niet dat ze daar een eigen bijdrage van 4,40 euro per uur voor betalen. Met gemiddeld 49 uur kraamzorg, komt dat neer op een onverwachte rekening van 215,60 euro.

Geen NIPT door kosten

Van alle vrouwen die meededen aan het onderzoek geeft 21 procent aan dat de bijkomende kosten een reden zijn om een bepaalde optie niet of minder te doen. Vaak wordt bijvoorbeeld de NIPT, waarbij het ongeboren kindje getest wordt op ziektes als Down, niet gedaan vanwege de hoge eigen bijdrage (175 euro). “We hebben geen NIPT gedaan: het geld konden we goed gebruiken voor de kinderwagen”, verklaart een van hen.

Ook geven veel jonge en aanstaande moeders aan te besparen op kraamzorg. “We hebben de minimale 24 uur afgenomen. Ik had het fijn gevonden als ze nog wat langer had kunnen blijven, maar dat konden we ons niet veroorloven”, vertelt een van de vrouwen. Voor een andere deelneemster waren de kosten voor een poliklinische bevalling doorslaggevend in de keuze waar te bevallen. “Ik twijfelde tussen geboortehuis en thuis. Toen ik de eigen bijdrage zag, werd die keuze heel makkelijk.”

Bijverzekeren

Een groot deel van deze extra kosten is te ondervangen met een aanvullende verzekering. “De meest basale zorg, zoals de controles bij de verloskundigen of een keizersnee vallen natuurlijk gewoon onder de basisverzekering”, weet Coen de Ruiter van Independer.nl. “Maar een aanvullende verzekering kan echt lonen: de kosten voor een vrijwillige ziekenhuisbevalling en het afkopen van de eigen bijdrage voor kraamzorg zijn over het algemeen hoger dan de jaarlijkse premie voor een aanvullende verzekering. Daarnaast zijn dan ook andere veel voorkomende kostenposten, zoals bekken-fysiotherapie en zwangerschapscursussen, ook deels of soms zelf helemaal vergoed.”

Over Independer

Independer is het grootste digitale vergelijkings- en adviesplatform van Nederland voor verzekeringen, bancaire producten, hypotheken en energie. De website maakt grote en kleine financiële beslissingen inzichtelijk en begrijpelijk, zodat consumenten in staat zijn zelf te kiezen. De website wordt 17 miljoen keer bezocht en faciliteert circa 6 miljoen vergelijkingen op jaarbasis. De ruim 300 medewerkers van Independer werken vanuit Hilversum, vlak naast het Mediapark.