directe gevolgen vroeggeboorte

Premature baby’s hebben specifieke uiterlijke kenmerken. Ze hebben doorgaans een relatief groot hoofd en een roder, glazig uitziend huidje. Ook hebben ze over het hele lichaam nog donsachtige haartjes. Prematuren zijn doorgaans ook lichter dan a terme baby’s. Ze hebben een mager lijfje en kleine voetjes en handen. Het onderhoudsvet ontbreekt nog en het gezichtje maakt vaak een oudere, rimpelige indruk.

De kans op problemen bij het kind hangt samen met de duur van de zwangerschap. Hoe korter de zwangerschap, hoe onrijper de organen. Vroeggeboorte kan leiden tot problemen met ademhaling, de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening in de hersenen en andere vitale organen. De longen van een baby zijn pas met 34-35 volledig ontwikkeld. Ook heeft de baby nog onvoldoende weerstand en is hij daarom sneller vatbaar voor infecties. Voedingsproblemen komen ook geregeld voor, door het onderontwikkelde maag- darmstelsel. Omdat premature baby’s hun eigen temperatuur nog niet goed kunnen regelen, bestaat er kans op onderkoeling. Als het hart, de longen, het zenuwstelsel, de maag of het darmstelsel onvoldoende zijn ontwikkeld, levert dit medische problemen op. De onrijpheid kan infecties en geelzucht tot gevolg hebben. In al deze gevallen moet het kind gelijk na de bevalling in de couveuse.

Te vroeg geboren kinderen zijn extra gevoelig voor prikkels. Het is bekend dat prematuren veel negatieve (pijn)prikkels kunnen krijgen door de verzorging in het ziekenhuis. Om die reden zijn er protocollen gemaakt voor verpleegkundigen over welke handelingen pijn doen en op welke wijze dit het best kan worden voorkomen. Doordat de hersenen ook nog niet voldoende zijn ontwikkeld kunnen de baby’s prikkels – geluiden, dingen die ze zien en voelen – onvoldoende verwerken. Dat kan veel invloed hebben op de latere ontwikkeling van het kind. De baby kan zich gaan overstrekken, wild met zijn armpjes bewegen en andere stresssignalen vertonen, zoals een verhoogde ademhaling, hartritmeveranderingen en kleurverandering. Naarmate de baby zich ontwikkelt, kan hij zichzelf steeds beter reguleren. Dat kun je bijvoorbeeld herkennen aan dat hij zijn handjes naar zijn mond brengt en erop gaat sabbelen.

>>Lees meer over de oorzaken van vroeggeboorte

>>Wat is kangaroeën

>>Koop het boek Kleine Kanjer! over vroeggeboorte