De juiste zwangerschaps-beha

Maar liefst 70 procent van de Nederlandse vrouwen draagt een verkeerde beha. Vaak wordt uitgegaan van de oude bekende maat. Maar wees erop bedacht dat per merk de maat kan verschillen. Er bestaat dus niet zoiets als ‘jouw’ maat. Bij elke beha is het een samenspel tussen omtrek en cups. Het kopen van een goedpassende gewone beha is soms al een gedoe, maar de aanschaf van een zwangerschapsbeha of voedingsbeha is wellicht nog iets ingewikkelder.

Zwangerschapsbeha
Tijdens je zwangerschap veranderen je borsten in een snel tempo: ze worden groter en zijn veel gevoeliger dan voorheen. Een goede zwangerschapsbeha is daarom een must.
Uit kosten besparing is het verleidelijk om zo lang mogelijk je gewone beha te blijven dragen. Toch is het verstandig om zeker vanaf de derde maand een zwangerschapsbeha te kopen. Je borsten hebben die extra steun dan hard nodig. Bovendien zit een te kleine of knellende beha heel vervelend.
Je kunt een zwangerschapsbeha het beste in een speciaalzaak kopen. Daar krijg je tenminste deskundig advies. En nog iets: bij een zwangerschapsbeha denk je al gauw aan een wit of huidkleurig geval. Niets is minder waar, zwangerschapsbeha’s zijn er in de meest aantrekkelijke kleuren en prints.

Maat
Hoe kom je tot de juiste pasvorm? Leg een meetlint strak horizontaal onder je borsten. Noteer de omtrek en raadpleeg de matentabel. De omvangsband moet rondom horizontaal helemaal recht zitten. Kruipt de band van de beha bij je rug omhoog? Dan is de gekozen omtrek te groot. De band mag ook niet intekenen, dan is de beha te klein. Je moet twee vingers onder de band kunnen krijgen.
Verstel de schouderbandjes tot ze niet meer insnijden en ook niet afzakken. Hiermee laat je de cups mooi aansluiten op je borsten. De schouderbandjes geven maar tien procent steun, de omtrek en de cups doen de rest. Worden je borsten niet meer ondersteund als de bandjes op de goede plek zitten, kies dan voor een beha met smallere omtrek en eventueel een grotere cupmaat.
Al het borstweefsel moet in de cups passen, zonder dat er bobbels langs de cupranden ontstaan. Het is ook niet de bedoeling dat je borsten aan de bovenkant te veel om hoog komen. Ook dan is de beha te klein.
Het middenstukje moet op het borstbeen rusten en mooi aansluiten. Zweeft het, dan is de omtrek te groot. Prikt het in het borstweefsel, dan is de cup te klein. Tot slot: als je om wat reden dan ook twijfelt over de pasvorm, kies dan meteen een andere beha. De ergernis zal tijdens het dragen alleen maar groter worden.

Materiaal
Omdat je borsten en je tepels nu extra gevoelig zijn, kun je het beste een beha kopen van zacht stevig materiaal zoals een katoen of een mengsel van synthetisch en katoen. Zo voorkom je dat de beha gaat irriteren. Kijk daarom ook of in de beha zelf geen naadjes lopen, die over je tepels kunnen gaan schuren.

Bandjes
Let erop dat de bandjes stevig zijn. Dunne spaghetti bandjes geven te weinig ondersteuning en kunnen je schouders op den duur gaan irriteren. Brede bandjes verdelen juist de kracht over je schouders. Als je cup DD of groter hebt, moeten de bandjes minstens een centimeter breed zijn.

Beugel
Vroeger werd geadviseerd om tijdens de zwangerschap geen beha met beugels te dragen. Tegenwoordig is dit advies achterhaald: het gaat erom dat beha goed past en de beugels je borsten niet afknellen. Dit neemt niet weg dat veel zwangere vrouwen het prettiger vinden om zachte cups zonder die beugel te dragen.

Op de groei
Het is moeilijk te voorspellen hoe snel en wanneer je borsten groter worden. Dit verschilt per vrouw. Daarom is het ook niet mogelijk om te zeggen met hoeveel beha’s je tijdens de zwangerschap toe kunt. Maar koop in ieder geval nooit op voorhand een te grote beha ‘voor je weet maar nooit’, want die geeft veel te weinig ondersteuning. Kies een zwangerschapsbeha die prettig zit op de strakste sluiting. Als je borsten groter worden, kun je de beha nog een paar keer verstellen eer je aan een nieuwe toe bent. Veel zwangerschapbeha’s hebben om die reden meer haken en ogen bij de sluiting. Bij sommige speciaalzaken kun je ook tussenstukjes kopen waarmee je op een betaalbare manier langer met je zwangerschapsbeha kunt doen. Maar bedenk wel dat dit alleen een oplossing is voor de omvang. Als je cupmaat groter wordt, zul je toch aan een nieuwe beha moeten geloven.